Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många väntar ännu på asylbeslut

Från 2016
Svartvit bild på man bakifrån som går längs gata.
Bildtext Flyktingar som inte fått asyl och inte kan skickas hem ökar.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det finns fortfarande väldigt många som fortfarande väntar på sitt asylbeslut, uppskattningvis 10 000 i hela landet. Just nu uppskattar man att alla de som lämnat in sin ansökan under 2015 ska få besked fram till julen.

Polisen oroar nu sig för de som får ett negativt beslut - men som inte kan återbördas till sitt hemland.

- För tillfället finns det mellan 100 och 300 flyktingar kvar i Finland som fått negativt besked och stannat kvar. I Åboregionen finns det ett tiotal, berättar överkommissarie Stephan Sundqvist är chef för utlänningsenheten vid sydvästra Finlands polisinrättning.

Närmast är det frågan om irakier - Irak tar inte emot de som tvångsavvisas. Men då ännu 10 000 asylbeslut ska fattas riskerar den här siffran att stiga till flera hundra eller flera tusen nationellt. I Åboregionen kan det bli frågan om flera hundra.

Det här oroar naturligtvis polisen, trots att andelen negativa beslut har minskat lite grann. Som mest har mellan 60 och 75 procent av de asylsökande fått avslag på sin ansökan och fortfarande ligger siffran på klart över 50 procent, tillägger Sundqvist.

- Det är en dålig situation, både för individen och samhället. Det kan betyda att man lätt faller offer för olika former av utnyuttjande, utan möjlighet till det stödnät som samhället kan erbjuda. Det kan också bidra till en ökad oro i samhället.

Sundqvist påpekar också att eftersom situtionen är ny, vet man helt enkelt inte vilka följder det kan ha. Det som också gör det svårt för polisen just nu är att det inte finns särskilt mycket de kan göra. De kan bara handla enligt ramen för sitt uppdrag.

- Vår uppgift är att verkställa avvisarna där det är möjligt. Vi uppmuntrar frivillig hemresa så långt det går, men om landet inte tar emot tvångssvvisningar, finns det inte mycket vi som myndighet kan göra.

Diskussion om artikeln