Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vinterhastigheterna tas i bruk i Österbotten

Från 2016
Uppdaterad 26.10.2016 10:37.
Vinterföre på riksåttan.
Bildtext Arkivbild. Vinterföre på riksåttan.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

På torsdag och fredag tas vinterns hastighetsbegränsningar i bruk på landsvägarna.

På landsvägarna i Mellersta Österbotten och Österbotten ändras hastighetsbegränsningarna den 27 och 28 oktober.

Hastighetsbegränsningen 120 km/h på Vasa motorväg sänks till 100 km/h.

På riksväg 8 Smedsby omfartsväg lämnas 100 km/h hastighetsbegränsningen i kraft på en cirka 7 kilometer lång vägsträcka.

På samma sätt som tidigare sänks hastighetsbegränsningen på en kort sträcka från 80 km/h till 60 km/h på riksväg 8 vid korsningen i Hopsala i Kronoby.

Anpassa hastigheten till situationen

Fordonets hastighet ska enligt vägtrafiklagen vara på en nivå som trafiksäkerheten förutsätter.

Man bör till exempel ta i beaktande vägens skick, väderlek, väglag, siktförhållanden, fordonets last och typ av last samt trafikförhållanden.

Hastigheten ska anpassas så att föraren har kontroll på sitt fordon. En förare bör också beakta trafiksituationen och rådande förhållanden. Vid dåligt väglag ska man komma ihåg att sänka körhastigheten till och med betydligt lägre än det som hastighetsbegränsningarna tillåter.

Undvik onödiga omkörningar

När hastighetsbegränsningarna ändras är det viktigt att säkerhetsavstånden också respekteras så att trafikens hastighet hålls på en jämn nivå och avståndet till fordonet framför är tillräckligt långt.

Trafikverket, polisen, Trafikskyddet och Trafi påminner om att de sänkta hastighetsbegränsningarna under vintern och den mörka perioden minskar trafikolyckorna.

Diskussion om artikeln