Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Att hitta det friska

Från 2016
Uppdaterad 19.12.2016 14:21.
Seija Henriksson.
Bildtext - Till mej hittade man ingen barnvakt. Seija Henriksson berättar hur hon bearbetat sin känsla av utanförskap.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Seija Henrikssons barndom präglades av otrygghet och en känsla av skam. Först i vuxen ålder kunde hon möta de obesvarade frågorna och hitta sitt eget jag.

Jag var för mycket.

Seija Henriksson växte upp i norra Finland, i en nyfamilj på 50-talet. Innan hennes far kom in i familjen hade hennes mor redan två döttrar.

- Jag har förstått att de hade fullt med lantbruk ett litet barn var för mycket. Jag har fått höra att allt var bättre före jag föddes.

När Seija var bara några år gammal hamnade hennes mor på sanatorium. Fadern hade en kriminell bakgrund vilket gjorde att byborna tog avstånd från familjen.

– Skammen gjorde att jag kände mig smutsig.

Utanförskap i livet

Efter studenten flyttade Seija till Åland för att lära sig svenska. Hon kände en känsla utanförskap trots att hon skaffat sig jobb både inom hotellbranschen och inom vården.

- Jag bar frågor inom mej, vad var det jag skulle tiga om, vad var det jag inte fick säga högt och varför kände jag mig hotad. Jag forskade och började skriva, det fanns så många obesvarade frågor. Men det blev för mycket. När jag nådde mitt mentala botten var jag utmattad, dels med alla obearbetade reaktioner, känslor som inte var logiska. Jag förstod mig inte på mig själv.

Jag förstod mig inte på mig själv.

Seija fick diagnosen utmattningsdepression och låg på psykiatrisk avdelning i fem veckor.

- De skulle ha skickat hem mig efter två veckor men jag visste att jag inte skulle orka ta hand om mina barn.

Seija Henriksson krattar på gården i Vessö.
Bildtext Seija Henriksson har funnit ett nytt hem.
Bild: Yle/Eero Pohjala

Att hitta det friska inom sig

- Under sjukskrivningstiden tog jag kontakt med Psykosociala förbundet för att få kamratstöd. Jag gick med i en skrivargrupp och började även måla för att uttrycka mina känslor.

- Behovet av att skapa hade varit blockerat men mitt i eländer började jag hitta en ström av nya upptäckter. För 16 år sedan omvände jag mig till Gud. Jag hade kommit till ända med alla mina egna lösningar och hade insikten i att jag inte klarar mej ensam. Utan en Gudsrelation irrar mänskan i själens labyrinter, det är min erfarenhet.

Seija är nygift och bor på makens hemgård på Vessö i Borgå skärgård.

- Vi har samma värdegrund och jag har fått lära mej mycket av min man. Han har ett ett tålamod som jag inte sett tidigare och som ger utrymme för att saker får mogna. Nu tar jag en dag i taget.

Himlaliv med Seija Henriksson kan du se i Yle fem den 12 december kl 18:30 och i repris

Att hitta det friska - Spela upp på Arenan