Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bensow: Åklagaren kräver villkorligt fängelse för tidigare verksamhetsledare

Från 2016
Uppdaterad 26.10.2016 14:24.
Esbo rättshus
Bildtext Rättegången mot en tidigare styrelsemedlem och verksamhetsledare för stiftelsen Bensows barnhem pågår under onsdagen i Esbo tingsrätt.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

En tidigare verksamhetsledare och styrelsemedlem för stiftelsen Bensows barnhem i Grankulla åtalades på onsdagen i Esbo tingsrätt för grovt skattebedrägeri, grovt bokföringsbrott och missbruk av förtroendeställning. Brotten har begåtts mellan juni 2008 och hösten 2013.

Åklagare Timo Haikonen kräver villkorligt fängelse för den nu över 70-åriga mannen.

Brotten bedöms som grova eftersom antalet oriktiga och vilseledande uppgifter är mycket stort och gäller stora summor. Dessutom har bedrägeriet pågått under flera år.

Trixade med företagets bokföring

Enligt åtalet har mannen bokfört de arvoden han fått som verksamhetsledare för Bensow som försäljning i sitt disponentföretag Tivalos bokföring. Därmed borde mervärdesskatt betalas för summan, som sammanlagt är omkring 200 000 euro mellan 2009 och 2012. Han har också bokfört sina egna privata utgifter som Tivalos kostnader. Det handlar om 23 000 euro.

Han har också underlåtit att skatta för telefonförmånen och bostadsförmånen han har haft.

Sammanlagt har mannen enligt åklagaren undkommit skatt på 140 000 euro. Enligt skatteförvaltningen kan summan ändå vara högre.

Den åtalade har nu betalat restskatten till skatteförvaltningen.

Stiftelsen Bensow har undkommit skatt på omkring 90 000 euro.

Lät företaget betala hyra för Villa Bensow

Han bodde under många år i Villa Bensow och flyttade därifrån sommaren 2013 när han avgick från stiftelsens styrelse. Enligt åtalet har Tivalo Oy betalat hyran för villan och den åtalade har i företagets bokföring bokfört hyran som företagets kostnader i form av hyra för lokaler fastän det har handlat om en bostadsförmån. Sammanlagt handlar det om en summa på 54 000 euro.

- Han och hans fru har haft en bostad i centrum av Helsingfors, men stiftelsen ville att han skulle bo i Grankulla och sköta om stiftelsens lokaler. Det var helt naturligt, sade den åtalades advokat i rätten.

Stiftelsens nuvarande styrelseordförande Johan Hjelt uppger att stiftelsen kräver 50 000 euro av den åtalade.

Rättegången pågår under hela onsdagen. Den åtalade hörs senare under eftermiddagen.

Diskussion om artikeln