Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Föräldrapenningen ger rika en BMW och fattiga en Lada"

Från 2016
Susanna Ginman och Anne Suominen.
Bild: Marcus Rosenlund

Regeringspartierna tvistar om föräldraledighet och hemvårdsstöd fastän de kunde göra en modig reform för att förbättra kvinnornas ställning. I sin färska politikpodd undrar Yle Nyheters Anne Suominen och Hbl:s Susanna Ginman varför det ska vara så himla svårt att ta tag i saken.

I debatten om vården av små barn kastar tankesmedjan Libera in en brandfackla. Forskningschefen Heikki Pursiainen ställer frågan om det är rättvist att den inkomstbundna föräldrapenningen räcker till för en BMW för de högavlönade medan lågavlönade får nöja sig med en gammal Lada.

I podden undrar Suominen och Ginman om det ligger något i Pursiainens resonemang. Både Samlingspartiet och SFP vill kapa i hemvårdsstödet och förlänga utbetalningen av föräldrapenningen - men borde man också titta på konsekvenserna om inkomstbindningen kvarstår?

De funderar också på FSD, SFP, minister Rehula och språkkonsekvensbedömningar. Rehula medger ju nu att den stora manfestationen nyligen för centralsjukhuset i Vasa har påverkat honom, liksom också professor Olli Mäenpääs utlåtande om språkliga rättigheter och grundlagen. Men har de påverkat tillräckligt?

Polpodden: Historisk barlast, heliga kor, ideologi och pengar. Nu handlar det om hemvårdsstödet - Spela upp på Arenan