Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dansk forskare varnar för hysteri: Ryska skepp på Östersjön inget ovanligt

Från 2016
Uppdaterad 26.10.2016 19:14.
Ryska korvetter - Spela upp på Arenan

En militärforskare, som Danmarks Radio har talat, med tonar ner uppståndelsen kring de två ryska örlogsfartyg som har styrt in på Östersjön genom Stora Bält.

Johannes Riber Nordby vid det danska Institutet för strategi på Försvarsakademin säger att det är helt normalt att krigsfartyg seglar runt i olika farvatten.

- Det är inte länge sedan amerikanska krigsskepp seglade in i Svarta havet och det fick inte ryssarna att tala om "game changer", påpekar Riber Norby.

Knappast kärnvapen

Enligt de svenska forskarna är det anmärkningsvärt att fartygen kan vara bestyckade med kärnvapen som kan ha en räckvidd på 2 600 km. De är lite hysteriska i Sverige, säger Riber Norby.

- Det är osannolikt att de ha kärnvapen ombord, säger han. Om vi ska oroa oss för kärnvapen ska vi vara mer oroade för landbaserade kärnvapen.

Vi ska passa oss så att vi inte börjar se troll överallt. Det betyder inte ökad upprustning bara för att ett ryskt skepp seglar in på Östersjön, säger Riber Norby.

Ingen nyhet för statsledningen

De ryska örlogsfartygen var ingen nyhet för statsminister Juha Sipilä (C) och försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf).

- Finland fick i god tid information om fartygen, säger statsminister Sipilä. Han vill också avdramatisera fartygens rutt.

Sipilä och Niinistö ser förflyttningen som ett tecken på den ökande spänningen i Östersjön - men de säger samtidigt att finländarna inte har någon orsak till oro.

Försvarsminister Jussi Niinistö - Spela upp på Arenan

Försvarsminister Jussi Niinistö påpekar att det militärpolitiska läget i Östersjön har varit spänt ända sedan ockupationen av Krim. Han anser fartygen inte innebär någon större ändring i maktpolitiken i Östersjön.

"Oroande"

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist säger till Svenska Dagbladet att de ryska korvetterna oroar honom och att de inte bidrar till avspänningen i Östersjöområdet.

- Vi har information och följer utvecklingen som gäller förändringar i vårt närområde säger Hultqvist.

Han säger sig ha fått löpande information om fartygens färd från Svarta havet, via Medelhavet och in i Östersjön.

Hultqvist vill inte spekulera i varför förflyttningen sker just nu.

Varför valde ryssarna den här rutten?

En militärexpert som Yle har talat med är förbryllad över Rysslands beslut att flytta två bestyckade örlogsfartyg till Östersjön via Medelhavet och Atlanten och inte via Volga. Den rutten hade varit kortare och tryggare, säger Arto Pulkki till Östersjön.

Det var i går kväll som två ryska örlogsfartyg från Svartahavsflottan med moderna och avancerade långdistansmissiler ombord, gick in i Östersjön. De hade helt nyligen varit stationerade i östra Medelhavet, där de deltagit i de ryska operationerna i Syrien.

De iakttogs då de stävade in genom de danska sunden.

Korvetterna kan gå i kanaler

Örlogsfartygen är av den typen att de kan gå längs med kanalerna mellan Kaspiska havet och Svarta havet, samt floderna Volga och Don, förklarar Pulkki.

- Förflyttningen från Sevastopol vid Svarta havet till Östersjön hade varit kortare och säkrare. Men det finns givetvis andra orsaker som ryssarna har beaktat.

Eventuellt har man velat testa hur väl de här korvetterna klarar Atlanten, säger Pulkki.

Han är inte överraskad över att Ryssland flyttar nyare fartyg till Östersjön .

- Den ryska flottan i Östersjön är rätt gammal. Men hur det här förändrar det militära läget i Östersjön, återstår att se, konstaterar Pulkki.

Svenska Aftonbladet tror att korvetterna placeras i den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad.

Karta över Östersjön med Kalinigrad och Baltijsksundet.
Bild: Google

Diskussion om artikeln