Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Åtalad i Bensowrättegången: Jag har inte brutit mot stiftelsens regler

Från 2016
Villa Bensow i Grankulla
Bildtext Den åtalade tidigare verksamhetsledaren och styrelsemedlemmen har bott i Villa Bensow i Grankulla under flera år. Han flyttade ut sommaren 2013.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Den åtalade tidigare verksamhetsledaren och styrelsemedlemmen i stiftelsen Bensows barnhem försvarade sig under onsdagseftermiddagen i Esbo tingsrätt. Han sköt in pengar från stiftelsen i sitt företag och använde dem privat.

Han åtalas för grovt skattebedrägeri, grovt bokföringsbrott och missbruk av förtroendeställning. Brotten har skett mellan 2008 och 2013.

Det centrala i åtalet är att mannens lön som verksamhetsledare för stiftelsen betalats till hans företag Tivalo Oy. Det här har enligt åklagaren gjorts för att undvika skatt. Den totala lönen som mellan 2009 och 2012 har betalats ut så här är 191 000 euro.

Åklagare Timo Haikonen yrkade under sin slutplädering på att han döms till ett år och 8-10 månader villkorligt fängelse. Enligt åklagaren lindras straffyrkandet av att den åtalade nu har betalat de skatter han undkom, att han till viss del hjälpt till med utredningen och av hans höga ålder.

Han har kringgått skatt på 140 000 euro medan stiftelsen Bensow kringgått skatt på 90 000 euro.

Erkände skatteplanering

Den åtalade berättade i rätten att han som verksamhetsledare såg till att stiftelsens verksamhet fungerade. Han skötte bland annat om stiftelsens fastigheter. Jobbet gjordes deltid.

Han erkände att arrangemanget kring lönen handlade om skatteplanering.

- När jag fick pension behövde jag inte längre lönen. Jag frågade därför av styrelsen om lönen kan betalas till Tivalo och jag diskuterade med auktoriserade revisorer om upplägget.

På frågan om han har brutit mot styrelsens regler svarade han nej.

När jag fick pension behövde jag inte längre lönen. Jag frågade därför av stiftelsens styrelse om lönen kan betalas till mitt företag.

Den åtalade

Det enda han erkände var att han varit oförsiktig när det gäller bokföringen i hans företag Tivalo eftersom han bokfört sin egen lön från Bensow som försäljning. Enligt en skatteinspektör som vittnade i rättssalen bokfördes lönen som diverse administrativa kostnader, expertisutlåtanden och köpta tjänster.

- Han har själv berättat att det här har gjorts för att undvika skatt, vittnade skatteinspektör Paula Kaarina Valakari.

Hon påpekade att hans arbetsuppgifter inte på något sätt förändrades på våren 2009 när lönen började betalas från stiftelsen till företaget och att upplägget inte är acceptabelt enligt gällande rättspraxis.

Lät företaget stå för golfavgifter och lyxhotell

Största delen av Tivalos omsättning under de här åren kom från stiftelsen Bensow.

Skatteinspektör Leena Siljander som gjort en skattegranskning av Bensow vittande också i rätten. Hon sade att tack vare att den åtalade tog initiativ om att stiftelsen betalar hans lön till Tivalo fanns det pengar i hans företag som han kunde använda för eget bruk. Han har enligt åtalet bokfört 23 000 euro av sina egna utgifter som företagets utgifter.

Det är fråga om golfavgifter, bränsle för båten, flera parkeringsböter, bussresor, taxiresor, restaurangräkningar och hotellräkningar. Bland annat har han låtit företaget betala för en hotellräkning i hotell Saltsjöbaden i Stockholms skärgård. När försvaret gick igenom de här kostnaderna erkände ändå den åtalade att vissa av dem har varit privata utgifter.

- När det gäller ett företag ska kostnaderna på något sätt ha att göra med företagets verksamhet. Till exempel har taxiräkningarna inte förklarats på något sätt, sade skatteinspektör Siljander.

Gjorde rättelseyrkan efter att polisen tog kontakt

När det gäller hyran för Villa Bensow som den åtalade har låtit Tivalo stå för erkände han att det varit fel.

- Jag upptäckte att hyran av misstag betalats via Tivalo men anmälde om det till skatteförvaltningen.

När det gäller ett företag ska kostnaderna på något sätt ha att göra med företagets verksamhet.

Skatteinspektör

Under skatteinspektör Siljanders vittnesmål avslöjades ändå att det här skedde efter att polisen börjat intressera sig för stiftelsen Bensows barnhem. Då hade hyran betalats av Tivalo redan i flera år.

Polisen gjorde en husrannsakan i Bensows fastigheter i slutet av mars 2013 och knappt två veckor senare gjordes en rättelseyrkan till skattemyndigheterna.

Försvaret: Skatteplanering, inte undvikande av skatt

Försvaret krävde att åtalet om grovt skattebedrägeri när det gäller stiftelsen och åtalet om missbruk av förtroendeställning ska förkastas. Orsaken var att stiftelsen gemensamt hade kommit överens om arrangemanget.

- Det har varit fråga om skatteplanering och inte fråga om att undvika skatt helt och hållet. När pengarna rör på sig beskattas de, konstaterade försvarsadvokat Joonas Laitinen i sin slutplädering.

Domen ges den 16 november klockan 10.

Diskussion om artikeln