Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tvist om julbelysningen i Karis

Från 2016
Uppdaterad 27.10.2016 10:48.
Kungsgatan i Ekenäs
Bildtext Det kan hända att julgatan i Ekenäs är upplyst medan julgatan i Karis är mörk i år.
Bild: Yle/Viveka Rabehl

Det är oklart om det blir någon julbelysning i Karis i år. Orsaken är att det är dyrt för företagarna att sätta upp belysningen.

- Vi är väldigt pigga på att få julbelysning till Karis, men problemet är att vi inte har pengar, säger Louise Kjellberg, ordförande för Karis centrumförening.

Det är Raseborgs stad som står för armaturen och elektriciteten. Till företagarnas uppgift hör att hänga upp belysningen längs med gågatorna i Karis och Ekenäs.

Dyrt för den enskilda företagaren

Företagaren Tapio Viljanen har många år varit eldsjälen bakom jularrangemangen i Karis centrum. Enligt honom kostar det 5 000 euro att sätta upp och ta ner belysningen.

Dessutom beskostar företagarna i Karis programmet på julgatans öppning. Det betyder en ytterligare kostnad på 3 500 euro för en timme program.

- Trettio företagare delar på kostnaderna och för en enskild företagare blir det en betydande summa, konstaterar Viljanen.

Ekenäs Energi understöder

Ekenäs centrumförening har också ekonomiska utmaningar och vill ogärna bekosta julbelysningen. Men i år är julstämningen på Kungsgatan säkrad eftersom Ekenäs Energi har lovat sponsra uppsättningen av julbelysningen.

Enligt Viljanen har det diskuterats om det kommunala energibolaget kunde sponsra belysningen på Karis gågata nästa år.

Karis centrumförening är relativt ny och får inte speciellt mycket stöd. Louise Kjellberg önskar att staden kunde komma emot mera än den är beredd att göra i nuläget.

- Om det inte finns fyrk i staden måste vi fundera på om det alls ska finnas julbelysning i Karis, säger hon.

Julbelysningen i Raseborg brukar vara ett årligt återkommande diskussionsämne.