Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jourreformen tar ett steg framåt

Från 2016
Uppdaterad 27.10.2016 13:06.
Ett läkarteam vid Sahlgrenska sjukhuset övar på att göra en livmordertransplantation.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA/Johan Wingborg MANDATORY CREDIT; UNIVERSITY OF GOTHENBURG/JOHAN WINGBORG HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

På torsdagen tar jourreformen troligen ett steg framåt. Alla tecken tyder på att stadsrådet tar upp jourreformen till behandling.

Jourreformen innehåller ett förslag om att Vasa centralsjukhus inte skulle få ha omfattande jourverksamhet i framtiden.

Statsrådet består av statsministern och ministrarna och de behandlar en gång i veckan lagförslag som ska skickas vidare till riksdagen. Det är den ansvariga ministern, i jourreformens fall familje- och omsorgsminister Juha Rehula från Centern som presenterar lagförslaget för det övriga statsrådet.

Om statsrådet tycker att lagförslaget är färdigt blir det offentligt efter mötet och då skickas det vidare till riksdagen.

Remissdebatt

Om statsrådet skickar jourförslaget vidare hamnar det först hos talmanskonferensen och där bestämmer man när remissdebatten ska hållas.

När riksdagen första gången behandlar ett lagförslag kallas det remissdebatt. Då har alla riksdagsledamöter möjlighet att uttala sig.

- Den ansvariga ministern förväntas delta i remissdebatten och presentera sitt lagförslag eller sin ändring till en gällande lag. Alla gånger är ministern inte på plats, men jag utgår från det här är ett så stort ärende att Rehula är på plats, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Efter remissdebatten går lagförslaget vidare till de aktuella utskotten. Enligt Henriksson ska jourreformen behandlas av åtminstone social- och hälsoutskottet.

- Jag utgår från att det också ska skickas till grundlagsutskottet på utlåtande. Men det är ingen automatik i det, så den frågan måste vi också bevaka att det verkligen går på det sättet, säger Henriksson.

Grundlagsutskott och språkkonsekvensbedömning

Också det ministerium som har föreberett lagförslaget kan själva meddela att grundlagsutskottet ska se på lagförslaget.

Ifall lagförslaget skickar till grundlagsutskottet måste social- och hälsoutskottet vänta på grundlagsutskottets utlåtande innan de kan behandla förslaget färdigt.

- Grundlagsutskottet tar ställning till huruvida lagförslaget är förenligt med grundlagen eller inte. Grundlagsutskottet tar inte ställning till hur den exakt ska skrivas om. Då skickas ärendet i praktiken tillbaka till regeringen, säger Henriksson.

För att ta reda på hur den nya lagen skulle fungera och bland annat om man kan garantera att patienterna får svensk service på centralsjukhuset i Seinäjoki gör man en språkkonsekvensbedömning.

Timo Keistinen på Social- och hälsovårdsministeriet anser att den språkkonsekvensbedömning som har gjorts av jourreformen är tillräcklig.

- Åtminstone de instanser som har gjort språkkonsekvensbedömningen har förmedlat uppfattningen till ministeriet att man i lagberedningen har betonat språket ganska mycket jämför med annat som finns i lagen, säger Keistinen.

Så du tycker att språkkonsekvensbedömningen är ganska grundlig?

- Jag skulle säga att den är ganska grundlig, speciellt om man jämför med andra saker som lagen tar upp, säger Keistinen.

Enligt Keistinen är lagförslaget är ungefär 80 sidor. Förhoppningen är att jourreformen ska vara godkänd ännu i år.

Diskussion om artikeln