Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 22 skolbarn dödades i flygräd i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 27.10.2016 07:11.
Karta över Syrien med byn Hass i norr.

FN:s barnfond Unicef har bekräftat att minst 22 skolbarn och sex lärare dödades i ett flyganfall mot en skola i byn Hass, i den rebellkontrollerade Idlib-provinsen. Ryska eller syriska stridsflyg sägs ligga bakom attacken.

- Det här är en tragedi. Det är en skandal. Om det var avsiktligt är det en krigsförbrytelse, säger Unicef-chefen Anthony Lake.

Då flygattackerna mot byn Hass intensifierades på onsdag förmiddag, beslöt ledningen för den drabbade skolan att avsluta skoldagen. När eleverna var på väg att lämna skolan träffades skolgården och ingången till skolan.

På sociala medier sprids hemska bilder på döda och skadade barn och deras kroppsdelar. Bilderna påstås komma från Hass.

Lake uppger att skolan attackerades upprepade gånger. Enligt honom kan det här vara den dödligaste attacken mot en skola sedan kriget i Syrien började för över fyra år sedan.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger dödssiffror som skiljer sig litet från Unicefs siffror. Enligt SOHR dödades minst 35 civila i flygräderna mot byn. Bland dödsoffren fanns åtminstone elva skolbarn.

"Jag hoppas att vi inte är inblandade"

När Rysslands FN-ambassadör Vitalij Churkin fick frågor om flyganfallet så fördömde han det.

- Det är hemskt, fruktansvärt. Jag hoppas att vi inte är inblandade, sade Churkin.

- Det är lätt för mig att säga "nej", men jag är en ansvarsfull person. Jag måste höra efter vad vår försvarsminister kommer att säga, fortsatte Churkin.

Idlib-provinsen kontrolleras av en allians mellan rebeller och jihadistgrupper, inklusive Jabhat Fateh al-Sham – före detta Nusrafronten som bröt sin formella koppling till al-Qaida tidigare i år.

Syriens regeringsstyrkor och Ryssland har anklagats för att genomföra urskiljningslösa attacker mot civila då de själva säger sig rikta attackerna mot grupper som Jabhat Fateh al-Sham.

Diskussion om artikeln