Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protesterna i Venezuela trappas upp - en polis sköts ihjäl

Från 2016
Centrum av Caracas då demonstranterna börjdade samlas på onsdagen 26.10.2016
Bildtext Centrum av Caracas då demonstranterna börjdade samlas på onsdagen 26.10.2016
Bild: EPA/CRISTIAN HERN�NDEZ

Runt om i Venezuela deltog hundratusentals människor i demonstrationer mot den socialistiske presidenten Nicolás Maduro på onsdagen.

Den största demonstrationen med tiotusentals deltagare blockerade huvudstråken i Caracas och demonstrationer hölls också på nästan 50 andra orter i Venezuela.

Enligt oppositionsledare skadades åtminstone 120 demonstranter i sammandrabbningar med polis och ungefär 150 greps.

Inrikesministeriet uppgav att en polis sköts ihjäl i samband med demonstrationer i delstaten Miranda. Flera poliser ska också ha skadats på olika håll i landet.

Demonstranter i Caracas, Venezuela 26.10.2016
Bild: EPA/MIGUEL GUTIEREZ

Oppositionen anklagar president Maduro för att vara en diktator, då han blockerar en folkomröstning med syfte att avsätta honom.

Konflikten eskalerade ytterligare på tisdagen då nationalförsamlingen beslöt att Maduro ska ställas inför riksrätt. Landets högsta domstol har, i sin tur, redan tidigare förklarat den oppositionskontrollerade nationalförsamlingen illegitim.

Till fredag har oppositionen utlyst en generalstrejk för att öka pressen mot Maduro.

De hotar också att med en tåga mot presidentpalatset i centrum av Caracas nästa torsdag. Det kan bli våldsamt, för det har inte tillåtits några demonstrationer utanför presidentpalatset sedan ett kuppförsök mot den förre presidenten Hugo Chavez år 2002.

Diskussion om artikeln