Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Nu får barnen rösta!

Från 2016
handdocka filmar programledaren Staffan
Bildtext Fotografstrumpan som fyraåriga Saga skickat in filmar programvärden Staffan Gräsbeck. Dockförare är Gabriella Grönroos.
Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg

För första gången ger nu Svenska Yle barn i BUU-klubbsålder möjligheten att rösta. Strumphittarna är en show där barnen själva bestämmer vilka som uppträder och vem som vinner.

Strumphittarna är en tävling som handlar om strumpor och hittar. Mängder av fantasifulla strumpor har strömmat in till BUU-klubben under höstens lopp. Nu har somliga blivit solister, andra dansare, musiker eller publik. Musiken i de 16 hit-låtarna är skapad av Mikael Grönroos till text av olika författare.

Roligt att rösta

På buu.yle.fi kan barnen nu i fyra veckor, med start den 28 oktober, rösta på veckans favoritlåt. Hela Strumphittarna är en lekfull parodi på tävlingar i stil med Voice of Finland, Eurovision och MGP. Också i röstandet finns ett element av lek, eftersom man kan rösta varje gång man aktiverar sidan. Det här kan förefalla tvivelaktigt ur ett vuxet perspektiv, men förebilder finns bland annat hos småbarnsredaktionen vid Danmarks Radio. En av deras största succéer på småbarnswebben har varit en grön knapp som man kunde klicka på utan att något hände. Ändå var knappen så populär att man efter en tid introducerade en knapp till, och möjligheten att se vilken av knapparna som “ledde”, som hade fått flera klick. Det är roligt att klicka och rösta - varför skulle man inte få göra det om och om igen?

Strumpornas segertåg

Sjungande strumpor dyker numera upp i många av de program som ingår i BUU-klubben. Det började med strumpkören i dockprogrammet Hittehatt. Sedan kom fjolårets julkalender Vimligt bra, där sockor och strumpor varje dag ställde till det för huvudpersonen Vimmel. Och nu alltså en egen sångtävling med glitter, glamour och kändisreporter i Gröna rummet.
Strumpdockorna är ett utmärkt medel att involvera barnen, säger regissören och programledaren Staffan Gräsbeck. De är enkla att tillverka, och alla har någon gammal strumpa där hemma.

Världens största strumpkör

Följande steg blir utmaningen att skapa världens största strumpkör. När BUU-klubbsledarna i november åker på sin årliga turné uppmanas alla barn som besöker föreställningarna att ta med sig en strumpa och sjunga med i en jättelik strumpkör. Det körverket får publiken möjlighet att njuta av i december.

Logon för sångtävlingen Strumphittarna
Bild: Yle

Diskussion om artikeln