Har också du slängt bort dina hembrända cd-skivor?

Ingen älskar längre cd-r-skivan. Förutom Tom Backström, som ensam driver ”burn on demand”-skivbolaget Erikoisdance. För honom är gårdagens laserteknologi fortfarande levande science fiction. Se videon ovan!
För knappt trettio år sedan rasade försäljningen av lp-skivor. Musikmarknaden övertogs av den optiska, digitala cd:n, som hyllades för sitt behändiga format, sin stryktålighet och sin överlägsna ljudkvalitet.
När sedan cd-r-formatet i mitten av 90-talet gjorde det möjligt för var och en att själv bränna cd-skivor hemma, då var det som om portarna till framtiden slagits upp.
Men med det nya årtusendet kom nya digitala filformat. Cd-försäljningen dalar. Datorer och bilar säljs utan cd-station. De köpta cd-skivorna städas undan i någon garderob. Och de hembrända skivorna bildar drivor på avstjälpningsplatserna.
Vinylskivan, däremot, får sin revansch. Nu hyllas den för sitt varma ljud, för sitt mysiga knaster och för den exklusiva känslan i de stora skivkonvoluten.
En som inte ger någonting för denna nostalgi är Tom Backström. Sedan början av 2000-talet driver han enmansbolaget Erikoisdance, som ger ut musik enligt konceptet ”burn on demand”. På beställning bränner han cd-r-skivor och skickar ut dem i små plastfickor med kopierade papperslappar som enda konvolut.
- Det får inte vara för unikt, är Backströms devis.
Cd:n som science fiction
Erikoisdance har en liten men trogen skara beställare runtom i Europa. Musiken är företrädesvis elektronisk, bland annat Backströms egen under artistnamnet Erikoismies. Science fiction-temat är övergripande. Hit hör också själva cd-formatet.
- Felkorrigeringen hör till innovationerna som fick uppfinningen cd att fungera, förklarar Backström med tindrande ögon.
- Det betyder att när en del av informationen på skivan försvinner i brus, på grund av skråmor och andra ojämnheter, så finns det en grupp algoritmer som helt enkelt hittar på ettor och nollor i stället för dem som saknas.
Utgående från den tillgängliga informationen på skivan, räknar algoritmerna ut vilken datasträng som är mest sannolik, och så läggs den till innan sifferkedjan konverteras till fysiskt ljud.
- För mig är det här som direkt ur Star Trek!
Se och hör Backströms passion för cd-skivan i Videodokumenterat, här:
