Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hundratals företags pengar i fara – skattemyndigheterna avslöjade omfattande fuskförsök

Från 2016
Uppdaterad 27.10.2016 11:46.
Blankett för företagskundens anmälan om kontonummer.
Bildtext Blanketter för företagskunders anmälan om kontonummer har förfalskats.
Bild: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Under sommaren och hösten har det framkommit hundratals identitetsstölder av företag, där man försökt lura mervärdesskatter och andra skattelättnader av skattemyndigheterna.

Efter mitten av augusti har ungefär ett par hundra dylika bedrägerifall uppdagats, berättar Juha Kuusala som är överinspektör för bedrägerier vid Skatteförvaltningen. Fler fall uppdagas dagligen.

Enligt Kuusala har Skatteförvaltningen effektiverat sin övervakning med anledning av bedrägerivågen, och alla fuskförsök förutom ett har förblivit försök.

- Vi kontrollerar för tillfället manuellt alla förändringar som görs i företagskonton, konstaterar Kuusala.

I fall försöken hade lyckats, hade brottsskadorna uppgått till minst 30 miljoner euro.

- Muliplikatoreffekterna hade kunnat uppgå till hundratals miljoner euro, säger Kuusala.

Spåren leder till Estland

Brottslingarna har använt flera olika fuskmetoder. Ett sätt är att förfalska företagets ansvarspersons namn via en blankett och att byta ut det kontonummer som företaget använder för skatteåterbäring.

Därefter har man skickat in en blankett för återbetalning av mervärdsskatt, för att få skattemyndigheterna att betala in skatteåterbäringen till det förfalskade kontot.

Spåren av brottslingarna leder till utlandet, i huvudsak Estland.

- Brottslingarna har använt samma metod i Estland, så vi har varit medvetna om tillvägagångssättet. Vi har samarbetat och samarbetar fortfarande med skattemyndigheterna i Estland, säger Juha Kuusala.

Varför informeras företagen inte?

Samtidigt har det framkommit brister i datasäkerheten hos skattemyndigheterna, vilket möjliggjort fusket.

Skattemyndigheterna skickar inte ett kontrollmeddelande till företagets ansvarsperson (oftast vd:n) efter att det gjorts ändringar i kontouppgifterna.

Skatteförvaltningen hade alltså kunnat betala ut skatteåterbäringar till brottslingarnas konton, i fall företaget hade haft penningrörelse innan förfalskningen uppdagades.

Kuusala medger bristerna i datasäkerheten, men kan inte säga hur de har kunnat uppkomma.

- Vi utvecklar som bäst ett system som skickar ut ett kontrollmeddelande till företaget, berättar han.

De företag som blivit föremål för brott har inte varit medvetna om att kontouppgifterna ändrats, utan fusket har uppdagats då skattemyndigheterna kontaktat företaget.

Skattemyndigheterna ersätter förlusterna

Det är företag av olika storlek som drabbats av fuskförsöken.

I huvudsak har det rört sig om små och medelstora företag, men det finns också några större företag bland dem. Vilka företag det handlar om avslöjar man inte.

Bedrägeriet lyckades för ett företags del och skattemyndigheterna flyttade över ett par tusen euro till brottslingarnas konto.

Enligt Juha Kuusala vid Skatteförvaltningen förlorar företagen inte pengarna, utan skattemyndigheterna ersätter summan i sådana fall.

Terhi Toivonen, Yle uutiset / Linn Karlsson

Diskussion om artikeln