Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Optirak vill ha tilläggstid för Såguddenfinansiering

Från 2016
Karta över Lovisa, med Sågudden utprickad.
Bild: Google

Bolaget Optirak kommer att be Lovisa stad om tilläggstid för att betala köpesumman för Såguddenområdet. Staden har krävt att bolaget betalar för området senast 30 oktober.

- Precis som vi från början varnade för så är det inte möjligt att ordna finansiering med den brådskande tidtabell som Lovisa stad har gett, säger Optiraks verkställande direktör Heikki Luminen.

Optirak vill inte godkänna de villkor för finansieringen som finansiärer i det här läget har erbjudit bolaget.

- Villkoren är inte lämpliga för oss. Vi vill ha bättre villkor för finansieringen.

Luminen berättar att det inte blir något avtal med den ryska finansiär som har visat störst intresse för projektet.

- Vi kunde inte godkänna det slavavtal som finansiären föreslog. Vi är inte så desperata att vi tar den finansieringen bara för att snabbt komma igång i Lovisa. Rysslandskortet är nu begravt, kommenterar Luminen.

Udde i Lovisa
Bildtext Optirak har inte ännu lyckats avtala om finansieringen för Såguddenområdet.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussioner med finansiärer pågår fortfarande

Luminen berättar att Optirak för tillfället diskuterar med sju olika finansiärer. Av dem är sex från Finland, medan en är från utlandet.

Det handlar om både större organisationer och privatpersoner. Eftersom förhandlingarna ännu pågår vill Luminen inte nämna några namn.

Optirak räknar med att behöva tilläggstid till nästa vår innan finansieringen är ordnad.

- Vi hoppas att Lovisa stad kommer emot och vill fortsätta med oss, men om man inte vill det är vi beredda att fortsätta med projektet på annan ort.

Luminen säger att bolaget ännu inte har fått löfte om finansiering, men att man förhandlar med parter som är väldigt intresserade av att fortsätta med projektet på de villkor Optirak ställer, i Lovisa eller på annat håll.

- Vi har ju kommit längst med planerna i Lovisa, så förstås vill vi gärna fortsätta där.

Tornet i Lovisa rådhus.
Bildtext Optirak hoppas att beslutsfattarna i Lovisa ännu vill fortsätta planera med bolaget.
Bild: Yle/Erica Vasama

Finansiärer tveksamma gällande Lovisa och de villkor staden ställer

Optirak har haft problem med att få finansiering eftersom många finansiärer inte har tillräckligt förtroende för lilla Lovisa som investeringsmål.

- En månad är en helt löjligt kort tid för att försöka hinna avsluta finansieringsförhandlingar med ens en enda part gällande en miljoninvestering. Projekt av den här storleksklassen tar sin tid, säger Luminen.

Summan som Optirak i det här skedet har förhandlat om går på drygt 1,5 miljoner euro.

Om ni redan nu har svårt att få ihop 1,5 miljoner, hur ska ni klara av att få finansiering till hela projektet som ni räknar med att ska kosta 150 miljoner totalt?

- Vi behöver ju inte hela summan genast eller hela summan på en gång i ett enda skede. Om allt skulle byggas samtidigt utan att en enda lägenhet skulle säljas emellan så skulle vi behöva hela summan, men så går ju inte saken till.

Luminen konstaterar att man skulle vilja bygga 1500 bostäder och totalt 50 000 kvadratmeter på Sågudden.

- Om projektet delas in i tio skeden så kostar ett skede 15 miljoner. Bostäderna från det första skedet säljs innan man inleder följande skede, precis som vid allt bostadsbyggande i Finland.

Det är inte alls lika svårt att få finansiering till byggen, eftersom de inte ses som lika riskfyllda som finansieringen av endast markområden, konstaterar Luminen.

- I en stad av Lovisas storlek ser markinvesteringen mer riskfylld ut än i en större tillväxtkommun.

Udde i Lovisa
Bildtext Finansiering för en markinvestering i en liten kommun i ett läge då det inte finns en godkänd detaljplan är ingen enkel kombination, menar Optiraks verkställande direktör.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Lovisa kräver en ny detaljplan för området

Lovisa har ställt som krav att Optirak måste bygga enligt den nya detaljplanen. Bolaget hade hoppats få börja bygga i mindre skala på Sågudden enligt den gällande detaljplanen, vilket hade betytt att finansiärerna hade sett projektet som mindre riskfyllt.

- Som det är nu måste en finansiär våga ta risken i ett skede då allt är öppet, både gällande den slutliga detaljplanen och villkoren för byggandet. En del finansiärer är intresserade av att bygga energieffektivt på Sågudden enligt ett koncept med en större mängd våningskvadratmeter. Hur den slutliga detaljplanen ser ut kan ändå ingen säga i det här skedet.

Luminen konstaterar att man har satt målet högt.

- Vi vill göra Såguddenområdet till en så attraktiv plats att finansiärerna blir intresserade och att folk vill flytta dit och ser det som ett ställe de vill bo på.

Optiraks planer kommer i vilket fall som helst att förverkligas, var det sedan blir, konstaterar Luminen.

Har du ännu hopp gällande Lovisa?

- Alltid finns det hopp innan någon säger absolut nej. Vi lever nu på Lovisabeslutsfattarnas nåd.

Klubba på bord
Bildtext Nu hänger det på Lovisabeslutsfattarna om det blir en affär gällande Sågudden eller inte.
Bild: Yle

Diskussion om artikeln