Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen får in anmälningar om clowner i Österbotten

Från 2016
Skrämmande maskar i en butikshylla.
Bildtext Nästan 30 anmälningar om skrämmande clowner under senaste vecka.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Under den senaste veckan har polisen fått in 29 anmälningar om clowner som har uppträtt skrämmande i Österbotten. I två fall har polisen kunnat gripa clownerna och det har visat sig vara minderåriga personer.

De flesta clownobservationerna har gjorts av barn och unga, som har berättat för sina föräldrar som i sin tur har tagit kontakt med nödcentralen. Ofta har det tagit länge från själva observationen till att polisen har anlänt till platsen. Anmälningarna har gällt personer som klätt ut sig till clowner eller använt ansiktsmask och som har uppträtt på ett avvikande sätt.

En del av clownerna har bara vandrat runt eller stått på stället medan andra, men flera clowner har också följt efter någon och försökt skrämma folk. En del clowner har haft ett föremål i handen, i några fall till och med en kniv eller en röjkniv. Polisen har inte fått anmälningar om att clownerna skulle ha tagit tag i någon eller orsakat skador.

Två minderåriga

Polisen har lyckats gripa två clowner och det visade sig vara minderåriga som polisen körde hem.

På onsdag kväll fick polisen i Seinäjoki en anmälan om en clown som rörde sig på vägen med en röjkniv i handen. Clownen hann försvinna in i skogen innan polisen kom till platsen. Tre polispatruller och en polishund sökte efter personen utan resultat.

Polisen önskar att allmänheten anmäler clownobservationer om clownen beter sig avvikande eller skrämmande. Polisen påminner om att det firas Halloween inkommande veckoslut och då kan mångas utstyrsel och beteende vara uppseendeväckande. Polisen hoppas att man före man gör en anmälan bedömer varje situation för sig, vad som är lekfullt beteende och vad som överskrider gränsen för skrämmande beteende.

Flest clowner, elva stycken, har observerats i Vasa, tre clowner i Karleby, Seinäjoki, Kurikka och Lappo, två clowner i Jakobstad och Peräseinäjoki och en clown i Kauhajoki och Lestijärvi.

Diskussion om artikeln