Hoppa till huvudinnehåll

X3M

En medborgarlön kan erbjuda frilansaren alternativ

Från 2016
Porträttfoto på Johan Bäckman
Bildtext Johan Bäckman är arkitekt och har valt att jobba som frilansare.
Bild: Yle/Kalle Ranta

En medborgarlön skulle underlätta arbetssituationen för många frilansare. För frilansarkitekten Johan Bäckman skulle basinkomsten betyda att han kunde koncentrera sig mer på egna projekt.

Den som jobbar som frilansare lever oftast i ständig osäkerhet. Du vet inte om pengarna räcker till hyran och du vågar aldrig tacka nej till något eftersom du aldrig vet vad som finns runt hörnet – i värsta fall ingenting. Arkitekten Johan Bäckman är inte så oroad över sin pengasituation eftersom han helt enkelt väljer att se positivt på situationen. Innan han flyttade till Vasa och blev frilansare hade han fast anställning i Stockholm och kunde därför också spara ihop en del pengar.

För Johan handlar därför en medborgarlön inte först och främst om att sätta mat på bordet – utan om möjligheten att kunna välja mer mellan olika projekt och på det sättet bygga upp sin image.

- Jag skulle inte behöva ta en massa ströjobb bara för att kunna betala hyran utan jag skulle kunna välja projekt som jag står för och som kan leda till något större, säger han.

Sade upp sig från fast tjänst i Stockholm

Det var viljan att göra något mer också för samhället som delvis gjorde att Johan sade upp sig från sitt fasta jobb i Stockholm. Han upptäckte att han inte trivdes när han såg sin kalender. Varje dag var överstreckad med en guldpenna, som om han firade varje gång en dag var slut.

- Det var lite som en julkalender, eller att sitta i fängelse, när man streckar över dagarna för att man väntar på något. Men jag väntade ju inte på något. Då kände jag att jag var tvungen att testa på att göra något annat eftersom jag ändå hade den möjligheten.

Det fanns ganska gott om jobb för arkitekter i Stockholm så det hjälpte Johan att våga ta beslutet att säga upp sig.

- Det ger ett sorts lugn och en trygghet att veta att det finns jobb, så det ska man inte bortse från.

Vill kunna utveckla en intressant stad

Johan vill kunna satsa på projekt som han anser vara mer etiska, sådana som gör en stad intressant istället för att fylla den med fler bilar och bostadshus. Han vill inte att hans jobb bara ska ge honom lön, utan han vill också kunna ge något tillbaka till samhället.

- I till exempel Vasa finns det vissa gamla hus som är rivningshotade eftersom staden vill växa, men samtidigt ser jag en risk med det eftersom det kanske blir en sovstad. Jag har valt att se mig själv som den som kommer med alternativa förslag där man kanske kombinerar det gamla med det nya.

Medborgarlönen skulle alltså hjälpa Johan att göra ett arbete som ingen egentligen anställt honom för.

- Medborgaren ska vara aktiv i samhällsdebatten och det här är mitt sätt att vara det. Men visst förstår jag om någon är kritisk till att man i princip hittar på ett eget jobb … men å andra sidan så kanske vi måste göra det mer och mer i framtiden ändå, säger Johan.

Skulle inte tacka nej för att kunna slappa

En del av kritiken som riktas mot medborgarlönen är att arbetslösa oftare skulle tacka nej till jobb ifall de hade en basinkomst – något som Johan kanske också skulle göra ifall han hade möjlighet.

- När man hör den där kritiken kanske man föreställer sig att jag skulle tacka nej till ett jobb och i stället sitta och slappa, men jag ser inget mervärde i att göra det. Tackar jag nej till ett jobb som inte leder till någon större nytta så kan jag istället fokusera på att göra något som skulle vara mer positivt.

Risk att sälja sig för billigt

Men det finns också en risk med medborgarlönen tror Johan. Frilansare kanske börjar sälja sig själva för billigt och pressar på så vis ner priserna.

- Beställaren säger ofta att de inte har så stor budget men att uppdraget skulle se bra ut på cv:t. Om basinkomsten finns där som grund så kanske fler skulle sänka sitt pris för att få med något på sitt cv. Men det är upp till var och en att respektera också andra inom sitt yrke.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln