Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stadsdirektör Kaleva om Sågudden: "Vi håller dörrarna öppna"

Från 2016
Uppdaterad 27.10.2016 19:16.
Udde i Lovisa
Bildtext Priset för Sågudden är 1,3 miljoner euro. Marken behöver saneras vilket beräknas kosta 4,5 miljoner euro.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Köpebrevet för Sågudden i Lovisa kommer inte att undertecknas inom utsatt tid av Lovisa stad och köparen Optirak. Betyder det att tåget har gått eller kommer Lovisa stad att visa sin välvilja och bevilja tilläggstid?

- Vi har faktiskt ännu inte fått någon officiell bekräftelse från Optirak över vilken situationen är. Vi vet att ett brev är på väg, där företaget redogör för situationen ur deras synvinkel, säger stadsdirektör Olavi Kaleva.

Kravet från Lovisa stads sida har varit att köpebrevet för Sågudden bör undertecknas senast den sista oktober.

- Det kommer inte att ske. Det vi däremot gör, är att vi avvaktar och inväntar deras brev. Utgående från Optiraks förslag i brevet kommer stadsstyrelsen att fundera på fortsatta åtgärder, säger Kaleva.

Inget definitivt nej

Stadsstyrelsen möts nästa gång på måndag (31.10) och då kommer också Såguddenprojektet att diskuteras.

Kaleva förklarar att Lovisa stads princip i frågor som detta - oberoende om de är stora eller små - är att aldrig säga ett definitivt nej.

- Vi vill nog fortsätta med att hålla portar och dörrar öppna, i synnerhet om omständigheterna har förändrats och om det har dykt upp nya infallsvinklar. Såguddenprojektet är dessutom ett stort projekt, så det är nog skäl också för staden att ta sig en funderare, säger Kaleva.

Karta över Lovisa, med Sågudden utprickad.
Bildtext Sågudden ligger 3 kilometer från Lovisa centrum.
Bild: Google

Stora beslut kräver tid

Att Optirak nu behöver tilläggstid, förstår Kaleva mer än väl. Han kunde tänka sig ett sådant förfarande - eftersom köpebrevet inte ännu undertecknats - att staden helt enkelt låter tiden gå och omständigheterna förbättras för att senare ta upp frågan på nytt för beslutsfattande och åtgärder.

- Men som sagt, på måndag, utgående från Optiraks brev, ser vi närmare på vilka åtgärder Lovisa stad behöver vidta, säger Kaleva.

Diskussion om artikeln