Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingar i Tyskland: Man får inte bli besviken över att allt tar så länge

Från 2016
Uppdaterad 21.11.2016 20:33.
Syrisk familj trivs på sin nya hemort i Tyskland.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Det har nu gått ett år sedan hundratusentals flyktingar tog sig till Tyskland. Mycket av det stora kaos som rådde under de här höstmånaderna har nu retts ut, men på sina håll kämpar man fortfarande med att få läget under kontroll. Vi har träffat en flyktingfamilj som kom till Tyskland ifjol.

Mina tankar går genast till ramsan jag lärde mig i skolan. Durch, für, gegen, ohne, um.

I dag är det nämligen tyskans ackusativ som står på programmet vid språkkursen för flyktingar i staden Neumarkt.

Bland eleverna sitter också Maher Almaani. Från det tidigare advokatjobbet i Damaskus är han nu tillbaka på skolbänken i Tyskland.

Maher Almaani på kurs i tyska.
Bildtext Maher Almaani på kurs i tyska.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Han har nyligen börjat på sin första kurs i tyska och han hoppas att språket en dag kan bli hans framtida jobb.

– Man har föreslagit att jag eventuellt kunde bli tolk eller översättare. Jag kan lite engelska, har arabiska som modersmål och nu lär jag mig tyska säger Almaani.

Från industrihall till by på landet

Vi har träffats en gång tidigare. Det var i september ifjol då familjen Almaani nyss hade anlänt till Tyskland.

Då bodde familjen tillfälligt i en industrihall i Neumarkt, med byggstaket och presenningar som det enda som skiljde dem åt från hundratals andra flyktingar.

I dag bor de i en liten by ungefär trettio kilometer från industrihallen. De har en lägenhet i ett hus där det bor flera flyktingfamiljer.

Vi kommer bra överens med mänskorna i byn och de är vänliga mot oss. Vi har en trevlig lägenhet och barnen går i skola.

― Maher Almaani
Damaskus byttes ut mot bayersk landsbygd.
Bildtext Damaskus byttes ut mot bayersk landsbygd.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

Det är så mycket landsbygd det kan bli. Byn och den syriska familjens nya hem ligger i en liten dalgång omgiven av skog.

– Vi känner oss inte längre som främlingar här. Vi kommer bra överens med mänskorna i byn och de är vänliga mot oss. Vi har en trevlig lägenhet och barnen går i skola.

Lång väntan

Barnen talar i det här skedet redan flytande tyska. När vi träffades första gången hoppades också pappan i familjen att han snabbt skulle lära sig tyska och kunna börja jobba.

Det här förblev ändå bara en förhoppning. Det tog över ett år innan han fick plats på en språkkurs.

Utbildning och arbete för flyktingar är de stora utmaningarna i Tyskland.
Bildtext Utbildning och arbete är de stora utmaningarna.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

– Det är förstås en lång tid att vänta, men man får ändå inte bli besviken över att det tar så länge. För Tyskland och oss asylsökande skulle det i alla fall vara bäst om allt kunde ordnas lite fortare.

Man har nu slagit fast att det var omkring 800 000 flyktingar som kom till Tyskland år 2015. De kaotiska förhållandena som då rådde, då folk inkvarterades i öltält, industrihallar och gymnastiksalar, är nu ett minne blott.

Men att ordna utbildning och arbete åt så många flyktingar som möjligt förblir en mycket stor utmaning, i synnerhet som många fortfarande väntar på besked om de får stanna i Tyskland eller inte.

Myndighet i kritikstorm

Vid flykting- och migrationsmyndigheten BAMF kämpar man nämligen fortfarande med omkring en halv miljon obehandlade ansökningar.

– Att registrera alla flyktingar och få in alla ansökningar har tagit lång tid och därför är så många fall obehandlade. Nu räknar vi ändå med att allt ska gå rätt så snabbt och att alla ansökningar ska vara behandlade senast i början av det kommande året, säger Katja Wilken-Klein vid migrationsmyndigheten.

BAMF har fått utstå hård kritik för hur man skött arbetet. Man säger sig ändå vara bättre rustad att ta emot asylsökande som i dag kommer till Tyskland.

I november 2016 återstår omkring en halv miljon ansökningar att behandla.
Bildtext Det återstår omkring en halv miljon ansökningar att behandla.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

– Vid de nya så kallade ankomstcentren får ungefär hälften av nykomlingarna ett besked inom två dygn. Hit hör bland annat de personer som inte har några som helst möjligheter att beviljas asyl i Tyskland.

– För de övriga försöker vi få alla utredningar gjorda inom en och en halv månad, säger Wilken-Klein.

”Vi är inga turister”

Familjen Almaani fick beskedet i augusti: Tre års uppehållstillstånd i Tyskland, ett land som politiskt har upplevt stora förändringar i och med flyktingarna.

Högerpopulism och helt öppen främlingsfientlighet och rasism har vunnit terräng.

– Vissa mänskor tror kanske att vi bara kommer hit för att lata oss. Men vi är absolut inga turister, vi är här för att söka skydd. Men det betyder förstås också samtidigt att vi måste anpassa oss till samhället och följa lagarna här, säger Maher Almaani.

Och till anpassningen hör för Maher Almaanis del att äntligen få ta del av den tyska grammatiken.

Diskussion om artikeln