Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belgien nådde överenskommelse om Ceta-avtalet

Från 2016
Belgiens premiärminister Charles Michel i Bryssel den 27 oktober 2016.
Bildtext Belgiens premiärminister Charles Michel i Bryssel den 27 oktober 2016.
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Belgiska politiker har lyckats bryta dödläget kring frihandelsavtalet mellan Kanada och EU, det så kallade Ceta.

Belgiens premiärminister Charles Michel meddelar att Belgiens olika regioner nu har kommit fram till en gemensam skrivelse för att lugna farhågorna bland Belgiens franskspråkiga valloner.

EU:s stora frihandelsavtal med Kanada låg i vågskålen efter att Belgiens franskspråkiga landsända Vallonien blockerade avtalet.

För att Belgien ska kunna godkänna frihandelsavtalet måste landets samtliga regionala församlingar ge grönt ljus.

På torsdagseftermiddagen kunde ändå den vallonska regeringen godkänna en kompromiss.

Ännu oklart när EU och Kanada kan skriva på

Nu ska Ceta-avtalet läggas fram för de övriga 27 medlemsländerna i EU innan det slutligen kan skrivas på. EU-ländernas ambassadörer möts i Bryssel på torsdag kväll.

Ytterligare ska avtalet ännu godkännas i de regionala parlamententen i Belgien – de sammanträder på fredag.

Det är fortfarande oklart när EU och Kanada sedan formellt kan underteckna avtalet.

Tanken var att avtalet skulle godkännas av EU och Kanada i Bryssel på torsdagen. Men de utdragna förhandlingarna ledde till att toppmötet mellan Kanadas premiärminister Justin Trudeau och EU:s högsta ledning ställdes in.

Belgien var nära att fälla Ceta

Trycket på Belgien har varit stort och har försatt EU i en pinsam situation. EU:s förmåga att sluta internationella avtal har ifrågasattas.

Om inte EU lyckades komma överens med länder med så europeiska värderingar som Kanada, hur ska man då kunna nå en uppgörelse med USA eller Storbritannien, har EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström konstaterat.

Vallonerna, liksom också flera medborgarorganisationer, har motsatt sig Ceta av flera orsaker. Vallonerna befarar bland annat att avtalet kan försämra de lokala företagens konkurrenskraft. Dessutom har vallonerna invändningar kring frågor som berör skiljedomstolar.

Den uppgörelse som man nu nått ändrar inte själva avtalet - däremot enades man om en gemensam skrivelse som ger försäkran om att de vallonska farhågorna inte besannas.

Diskussion om artikeln