Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeåborna ska själva kontakta sotaren

Från 2016
Mörkgrå rök är inte bra, då sker en ofullständig förbränning och det finns cancerframkallande partiklar i röken.
Bildtext Sjundeåborna ska i framtiden själva komma ihåg att kontakta sotaren.
Bild: Yle/Tove Virta

Sotningen i Sjundeå borde ordnas på avtalsbasis fram till slutet av år 2018. Det anser Sjundeås miljö- och byggnadsnämnd.

Kretssotaren som länge har skött verksamheten i Sjundeå går i pension i december 2016.

Nämnden anser att det är vettigast att övergå till att sköta sotningen på avtalsbasis. Det innebär att ägaren eller innehavaren av en byggnad ingår avtal om sotning med en tjänsteproducent.

De två övriga alternativen är att sotningstjänsterna sköts av räddningsväsendet eller av en distriktssotare.

För tillfället håller Inrikesministeriet på att se över bestämmelserna för sotningen. Ingen vet därför hur lagstiftningen kring sotning kommer att se ut i framtiden.

Dessutom bör man beakta fusionerna mellan räddningsverkets områden. Sotningstjänsterna borde ordnas på ett så enhetligt sätt som möjligt i det nya området.

Enligt direktionen för räddningsverket kunde man sköta sotningen i Sjundeå på avtalsbasis på prov högst fram till slutet av år 2018. Västra Nylands räddningsverk har begärt utlåtanden från Sjundeå kommun och från områdets sotare.

Nämnden understryker att man bör informera om ändringen och om tillgängliga sotartjänster på området så att alla områdets fastighetsägare får kännedom om det.

Diskussion om artikeln