Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottnisk kvinna offer för grov ärekränkning på Facebook

Från 2016
Uppdaterad 28.10.2016 07:38.
Österbottens tingsrätt
Bild: Yle/Roger Källman

En man åtalas för grov ärekränkning och dataintrång. Offret är en kvinna från Österbotten. Mannen misstänks ha tagit sig in på hennes e-postkonto och skickat e-post i hennes namn.

Enligt stämningsansökan har de misstänkta brotten begåtts i Kristinestad under hösten 2014.

Fallet behandlades i Österbottens tingsrätt på torsdagen. Mannen misstänks ha skickat opassande mejl och Facebookmeddelanden till kvinnans kollegor och chefer. Han ska också ha skapat profiler i kvinnans namn där hon felaktigt påstås ha arbetat bland annat som strippa.

Mannen publicerade också bilder och videoklipp på kvinnans arbetsplats Facebook-sida med innehåll som var privat och avsett att skada kvinnans anseende. Facebook-sidan hade då över 1200 följare.

Orsakade lidande och skada

Enligt åklagaren har mannens gärningar orsakat kvinnan både lidande och skada. Åklagaren vill att brottet ska ses som grovt eftersom lögnerna har spritts till ett stort antal människor.

I förundersökningen har mannen erkänt att han tagit sig in på kvinnans e-post och att han skickat ut mejl och skrivit på kvinnans arbetsplats Facebook-sida.

Både bilder och text som mannen publicerade på nätet användes som bevismaterial vid rättegången. Åklagare yrkar på att mannen döms till över tre månaders villkorligt fängelse.