Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Kransen - utan början och utan slut

Från 2016
Uppdaterad 04.11.2020 21:55.
En krans av oranga blommor, tallkvistar och gräs
Bild: YLE/Strömsö

“Säg det med blommor” är ett gammalt talesätt som också passar bra i samband med sorg. När orden tar slut kan vi förmedla våra känslor och budskap med blommor.

Det har man gjort i årtusenden - hedrat de döda med blommor, kommit ihåg och lindrat de efterlevandes sorg.

Traditionerna ser olika ut i olika kulturer och i olika delar av världen, men gemensamt är att just blommor hör ihop med död och begravning.

Seder och bruk förändras i takt med att vårt samhälle förändras. Familjerna blir mindre och släkterna är mera utspridda än tidigare. Vi är också mera öppna för inflytande från andra länder och kulturer.

Det att vårt samhälle utvecklas och förändras speglar sig också i vårt förhållande till sorg, död och begravning.

Gult är solens och hoppets färg

I början av 1900-talet var det mera vanligt med olika symboler än vad de är idag. Symboler som hjärtan, kors, kuddar, ankare osv. förekommer fortfarande och inget hindrar om du vill ha en båt eller bil av blommor.

Tänk på den avlidna och välj blommor, färger och form enligt hur du upplevde och kommer ihåg hen.

Våga vara personlig och glöm vad andra tänker och tycker. Det som är viktigt är hur du känner och vilka val du själv vill göra. Vi låser oss ofta vid “vad som är brukligt” som att t.ex. kondoleansbuketten helst skall vara vit och blå/lila.

Men varför? Kanske mottagaren som mist en nära anhörig skulle uppskatta röda blommor istället för vita o blå.

Använd dig gärna av färgsymbolik; rött är kärlekens och eldens färg, gult är solens och hoppets, blått vattnets och himlens. Genom att använda olika färger kan vi förmedla ett budskap eller en känsla.

Kransen är evig

Blomsterbindning för sorgliga tillfällen kan vara mycket mer än den idag mest använda begravningsbuketten. Kransen har använts genom årtusenden i samband med död och begravning.

Kransen symboliserar i många kulturer solens gång på himlavalvet. I vår kultur och tradition förknippar vi kransen med det eviga livet – utan början och utan slut.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln