Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Liv Ullmann: Konsten viktigare idag än någonsin

Från 2016
Uppdaterad 01.11.2016 08:54.
Liv Ullman
Bild: Kjerand Nesvik/Riksteatret

Liv Ullmann (f. 1938) mår fantastiskt bra. Hon ser fram emot resten av sitt långa liv, som hon säger. Det blir kanske ännu någon film, men knappast fler teaterroller.

- Jag vill inte dra mig tillbaka, men jag tror att det finns andra sätt att vara en storyteller, berätta vad som känns viktigt för mig. Den handlar kanske om att skriva, eller att resa omkring och prata.

Ullmann är mest känd som skådespelare, men hon har också regisserat mycket och framgångsrikt både för film och teater. Hennes senaste pjäs Fortrolige samtaler är en teaterversion av Ingmar Bergmans TV-film Enskilda samtal, och den gästspelar nu i slutet av veckan på Esbo stadsteater.

Fortrolige samtaler är en sann historia. Huvudpersonen i dramat är Ingmar Bergmans mamma, och pjäsen handlar om hur hon glider ifrån sin prästmake, Bergmans pappa, och förälskar sig i en yngre man. Ullmann har skapat ett nytt manus för scenen med utgångspunkt i mammans hemliga dagbok, som hittades efter hennes död, och också Bergmans egna dagböcker.

Det blir en berättelse om våra djupaste hemligheter och vem våra hemligheter gör oss till.

- Det är en pjäs om otrohet, en pjäs om att ljuga och säga sanningen. Det är en pjäs där publiken kan sitta och känna igen sig själv och de val man gör i livet.

- Handlar det egentligen om kärlek?

- Det handlar BARA om kärlek!

Scen ur Fortrolige samtaler i regi av Liv Ullman
Bild: Erik Berg/Riksteatret

Stolt över att förknippas med Bergman

Liksom allt kanske handlar om kärlek, handlar det ofta mest om Ingmar Bergman när man talar om och med Liv Ullmann. De var det legendariska filmparet som bodde ihop i några år i slutet av 1960-talet och fick en dotter tillsammans. Också efter skilsmässan fortsatte de att jobba tillsammans och sammanlagt blev det ett tiotal gemensamma filmer.

Då Ullmann nu besöker Esbo för att tala om sin pjäs som bygger på en Ingmar Bergman-text faller det sig förstås naturligt att tala också lite om Bergman. Men jag undrar om det inte blir lite tröttsamt ibland att alltid förknippas med honom, fortfarande?

- Nej, det blir det inte för jag är kvinna. Om vi har haft en känd man i vårt liv blir vi förknippade med honom, det får många kvinnor uppleva. Och hur kunde jag bli ledsen för det? Vi hade ett kärleksliv och jag fick en vacker och begåvad dotter, och efter det hade vi många många år av vänskap och konstärligt samarbete.

- Nej - jag är stolt, jag är jättestolt!

Scen ur Fortrolige samtaler i regi av Liv Ullman
Bild: Erik Berg/Riksteatret

"Vi behöver sanningen som konsten kan ge"

Liv Ullmann har hunnit med mycket sedan genombrottet i Ingmar Bergmans film Persona 1966 och blivit mångfaldigt prisbelönt och hyllad. Men hon tvekar inte en sekund när jag frågar vad hon är mest stolt över. (Ja, helst vill hon säga sitt barn, dottern Linn Ullmann, men här talar vi om det konstnärliga.)

- Det är två filmer: Utvandrarna och Invandrarna av Jan Troell. De handlar om fattiga människor i Sverige för 100 år sedan som valde att emigrera till USA. De handlar om fattiga människor som inte längre kan leva kvar där de bor men kommer till ett gästfritt land där de får en framtid. Det påminner mig om hur vi har det idag, när vi inte längre är gästfria och våra länder inte längre öppnar sina gränser.

Världsläget både bekymrar och engagerar Liv Ullmann. Men man kan hitta ljuspunkter i konsten, och i svåra och mörka tider som i dag bara ökar konstens betydelse.

- Jag tror att teater, musik, dans, måleri - allt konstnärligt - är viktigare i dag än någonsin. Den värld vi lever i är så enormt svår. Vi behöver den sanning konsten kan ge oss.

Fortrolige samtaler är en samproduktion mellan norska Riksteatret och Nationaltheatret. Gästspelet på Esbo stadsteater pågår 27-29.10.

Diskussion om artikeln