Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Fokus i Karis borde skyddas, inte rivas"

Från 2016
Radio Vega Västnyland: Ska Fokus i Karis bevaras eller rivas? - Spela upp på Arenan

Fokushuset i Karis centrum kan bli skyddat. Den marmorbeklädda byggnaden från 1970-talet är värdefull eftersom den representerar en sällsynt stilinriktning säger stadsplaneringsarkitekten i Raseborg.

Diskussionen om bibliotekshuset Fokus framtid har varit livlig. För ett år sedan talades det om att riva huset eftersom en renovering skulle bli för dyr.

Men nu är det aktuellt med ett förslag att skydda huset i detaljplanen. Den planen utarbetas som bäst.

Stadsplaneringsarkitekten Simon Store säger att det inte finns många byggnader i samma stil i Finland.

– Byggnaden är eventuellt den enda i Raseborg i rationell-konstruktivistisk stil, förklarar stadsplaneringsarkitekten Simon Store.

Store tycker Fokus också borde bevaras på grund av sin byggnadsteknik.

Rationell konstruktivism

Kännetecknande för stilriktningen rationell konstruktivism är att byggnadens konstruktion lyfts fram som ett arkitektoniskt tema och en grundidé, förklarar Store.

– I Fokus syns det här så att den bärande pelarplattan, stommen, har låtit arkitekten leka med en fri fönsterdisposition. Byggnaden är dessutom utformad enligt en mycket strikt modul-layout.

Stilriktningen är inte bunden till någon viss tidsperiod.

Raseborgs stadsplaneringsarkitekt Simon Store.
Bildtext Stadsplaneringsarkitekt Simon Store.
Bild: Yle/Minna Almark

– Man kan säga att kyrkoarkitekturen inom 1200-talsgotiken med sina komplicerade stödpelare och bågar är konstruktivistisk, säger Store.

I Västnyland kan man se stilen i Hyvons fabrik och i bostadshuset Silta-City i Hangö. Aarno Ruusuvuori ritade många rationell-konstruktivistiska hus, till exempel WG-huset i Esbo. På 1980-talet ritade Erkki Kairamo köpcentrumet och tornhuset i Östra centrum i Helsingfors i samma stil, förklarar Store.

Fokus ska inte bli ett museum

Stadsplaneringsarkitekten Store vill inte att Fokushuset ska stå orört som ett museum.

- Förändringar inomhus är alltid möjliga. Huset kan till och med få nya användningsändamål. Det gäller att få hustekniken uppdaterad, så att byggnaden kan fungera i modernt bruk.

Store menar att just den rationell-konstruktivistiska stilen ger många möjligheter.

- Det ligger i husets grundväsen att det går att ändra, renovera och fixa, säger Store.

Karis centrum på ritbordet

Karis centrum är mitt i en förändringsprocess men den pågår än så länge endast på papper.

Ett utkast till ny detaljplan för Karis centrum ska läggas fram till allmänt påseende i slutet av året. I det skedet kommer också frågan om byggnadsskyddet för Fokus upp.

Staden samlar med hjälp av framläggningen in åsikter och utlåtanden. Planeringen fortsätter sedan med målet att stadsfullmäktige slutligt ska kunna godkänna den nya detaljplanen nästa år.

Då planen än så länge inte är färdig, är det ännu inte helt klart vad som ska hända med både bebyggda och tomma tomter och kvarter i Karis centrum.

Lönnbergska, gamla stadshuset, Villa Haga - vad ska hända med stadens egna hus i Karis?

En arkitektbyrå har på beställning av staden tagit fram en helhetsplan som gäller många av centrumfastigheterna som Raseborgs stad äger i Karis: Fokushuset, gamla stadsdhuset, Villa Haga, Grabbegården och Lönnbergska huset som också går under namnet Kappsäckfabriken.

Lönnbergska fastigheten i Karis
Bildtext Lönnbergska fastigheten.
Bild: YLE/ Helena Rosenblad

Förutom biblioteket behövs det lokaler där det går att hålla möten samt rum för byggnadsinspektionens och andra enheters kundmottagningar. De ska tas fram med hjälp av renovering och projektet blir enligt planerna verklighet under åren 2019-2021.

Tanken är att i framtiden koncentrera stadens verksamheter till så få byggnader som möjligt. Det hoppas man fungerar då olika verksamheter finns nära och stöder varandra.

Store tror hur som helst att den enastående Fokusbyggnaden spelar en stor roll också i framtiden.

– Fokus byggnaden kommer att ha en viktig betydelse i detta tror jag.

Karisbo: Fokus passar in - inte är ju övriga centrum i Karis heller så vackert

För många Karisbor är det en självklarhet att Fokus-huset finns på sin plats mitt i centrum. I dag finns biblioteket i byggnaden tillsammans med två gallerier och en restaurang. Dessutom finns både buss- och taxistationen i Fokus.

Men åsikterna om hur fint huset är går ändå lite isär.

- Den är kanske inte slående vacker, men den fyller sin funktion. Att det finns bibliotek i huset är viktigast för mig, säger Kathrin Knaapinen.

En kvinna på gatan utanför Fokus-byggnaden i Karis. Kvinnan heter Kathrin Knaapinen.
Bildtext Kathrin Knaapinen
Bild: Yle/Minna Almark

Hon kommer inte från Finland ursprungligen och säger att hon uppskattar den finska byggkulturen där man använder mycket trä och granit.

- Jag tycker man kunde skydda de gamla trähusen och inte ersätta dem med tråkiga höghus som man ser mycket av.

Samtidigt menar hon att det är värt att skydda Fokus just för att det är unikt.

- Det fyller sin funktion och det passar in här. Inte är ju centrum i Karis annars heller så vackert.

En pärla

Stig-Erik Andersson är taxichaufför och står parkerad utanför Fokus-huset varje dag. Han tycker att det enda rätta är att huset skyddas.

En man sitter i en taxibil. Han heter Stig-Erik Holmström och är taxichaufför.
Bildtext Stig-Erik Andersson
Bild: Yle/Minna Almark

- Utseende är fint. Huset är stort och det finns marmor omkring. Men det behöver renoveras. Det har sina skavsår, det är ju gammalt, säger han.

Irmelin Weckström jobbar i Galleri Fokus och är också väldigt fäst vid byggnaden.

- Utomhus är det en pärla. Den är annorlunda än andra byggnader här omkring, säger hon. Då huset byggdes på 70-talet tyckte många illa om det. Jag tycker att det är fint och det borde absolut inte rivas.

En man står ute på gatan i regnet. Det är höst. Mannen heter Ben Wiberg och han står utanför Fokus-huset i Karis.
Bildtext Ben Wiberg
Bild: Yle/Minna Almark

Ben Wiberg är Helsingforsbo och spenderar mest somrarna i Raseborg. Han har aldrig förr lagt märke till Fokus-huset.

- För det mesta promenerar jag bara förbi. Byggnaden är låg, grå och tråkig. Jag tycker inte att den är vacker, konstaterar han.

Wiberg tycker inte att det är värt att skydda huset eftersom det helt enkelt är för tråkigt.

- Om man tittar omkring finns det ju massor av fina hus som man kunde skydda. Som till exempel FBK-huset och Köttkontrollen och området invid. Och Karis station är ju jättefin och hör hemma i Karis.

Hemtrevligt, men fult

Sabina Holmström är på väg in till caféet i Fokus för att ta med sig en kaffe. Hon gillar stället, även om det inte är speciellt vackert.

En ung kvinna står utanför Fokus-huset i Karis. Hon heter Sabina Holmström.
Bildtext Sabina Holmström
Bild: Yle/Minna Almark

- Det är hemtrevligt, det är som det alltid har varit. Utseende är ganska fult, men man ser det inte när man är så van vid det. Men det är lika bra att byggnaden får finnas kvar eftersom det är onödigt att ändra på sådant som fungerar.

Att huset är i rationell-konstruktivistisk stil och troligtvis unikt i Raseborg imponerar inte så mycket på Ben Wiberg.

- Det säger mig absolut inte något. Det som jag ser är inte vackert och vad det sen kallas har inte någon betydelse. Huset är helt enkelt tråkigt. Att ett hus är unikt är inte en orsak att spara det. Det ska vara vackert och ändamålsenligt.