Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ni frågade - här är svaren från islänningarna!

Från 2016
Uppdaterad 28.10.2016 05:30.
Agusta Björnsdottir och Hrafnhildur Snaefridar Gunnarsdottir i högskolans bokhandel,
Bildtext Agusta Björnsdottir och Hrafnhildur Snaefridar Gunnarsdottir säger att danskan inte är så populär i skolan, men många märker att de behöver den som vuxna.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

"Tvångsdanskan" är inte populär i skolan, men många har nytta av den. Och ska man bo på en vulkanö är det bäst att hålla sig lugn. Vi frågade vad ni vill veta av islänningarna - här är svaren.

Vad tycker islänningarna om att läsa danska som obligatoriskt språk i skolan? Anser de att den är onödig och vill de att den ska bli frivillig?

- Många islänningar tycker det är dumt att vi måste läsa danska i skolan. Och det tycker folk i Danmark också. Jag tycker det var dumt i skolan, men jag kan förstå danska och svenska, så jag tycker egentligen att det är en bra sak att vi ska lära oss danska, säger studeranden Hrafnhildur Leosdottir.

Varför tycker folk att det är dumt att lära sig danska?

- Danskan talas bara i Danmark och vi vill lära oss typ spanska eller franska.

- Det kan vara användbart om man ska studera i Danmark och det är vanligt. Men personligen, när jag var i lågstadiet hatade jag danskan. Jag vet inte varför, alla bara hatade det, säger Vikingur Hjartarsson, också studerande.

Vikingur Hjartarsson står utanför högskolan med isländsk vy i bakgrunden.
Bildtext Alla hatade danska i lågstadiet, men Danmark är vår bästa vän, säger Vikingur Hjartarsson.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Varför är danskan så impopulär?

- Jag tror att det beror på att Island var under danskt styre, att man ser den som en kvarlämning. Å andra sidan har vi goda relationer till Danmark idag, så det är svårt att säga vad det beror på. Det är kanske inte ett coolt språk när man är yngre, men som äldre märker man att det kan vara användbart.

Hur behandlar ni jäv och nepotism i samhället, då alla så att säga känner alla?

- Nyligen har de politiska partierna som har haft makten i väldigt många år, sett ut att förlora makten eller stödet, i opinionsmätningar. Det ser ut som om vi går igenom ett skifte, att vi håller på att gå ifrån korruption och nepotism. Men i ett så här litet land känner alla varandra. Vi behöver inte gå många generationer tillbaka så kan vi se att alla är släkt, säger Vikingur.

- Eftersom vi är ett så litet land har vi de här koalitionerna av vänner och familjer, också i politiken. När man anställer någon till en högre position, så måste man därför alltid fråga om det är en släkting eller någon man känner som anställs. Vi har tidigare haft situationer, som kanske inte har varit korruption, men där vänner och släktingar till den som anställer har valts, säger Agusta Björnsdottir.

Island är en turistmagnet - vad tänker ni om den påverkan som det har på naturen?

- Det finns mycket diskussion. Många turister förstör naturen, de kissar till exempel varsomhelst, säger Hrafnhildur Leosdottir.

Hrafnhildur Leosdottir sitter vid ett bord på högskolan.
Bildtext Vi behöver turismen men turisterna är för många, säger Hrafnhildur Leosdottir.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Islands ekonomi behöver ju turismen, hur ser ni på den här ekvationen?

- Det är både bra och dåligt. Vi får många nya hotell och jobb. Men jag anser att det är för många turister. Om jag åker till den Blå Lagunen, så är där bara turister, smockfullt.

- Under de senaste två åren har vi diskuterat mycket det här, eftersom turismen har exploderat. Många av de platser som vi ser som heliga, den vackraste naturen trampas på och är inte som vi skulle önska att den var. Så det diskuteras om man kunde sätta upp avspärrningar eller ta betalt av besökarna, säger Agusta Björnsdottir.

Behöver man mod för att bo på en vulkanö?

- Om man kommer från ett annat land kanske man ser det så. Men om man bor hela sitt liv här så tänker man inte på det. Eftersom det är en ö som ligger avlägset, så kan vi inte utan vidare åka till ett annat land över en helg, vi är på sätt och vis fast här, säger Vikingur.

- Jag tänker att ingen bryr sig. Jag har aldrig tänkt på det själv. Det är klart att det är diskussioner om när Hekla kan få ett utbrott men ingen flyttar från Island på grund av det, säger Hrafnhildur Leosdottir.

Vilka länder är Islands bästa vänner?

- Vi ser ofta på de skandinaviska länderna. Men mycket av vår kultur kommer från USA. De största grupperna som har flyttat från andra länder till Island är polacker, så kanske Polen är vår vän, Hrafnhildur Snaefridar Gunnarsdottir.

- Danmark och de andra nordiska länderna, men Danmark är bästa vännen. På grund av den långa relationen. Det är som ett andra hem för många islänningar, svarar Vikingur.

Har islänningarna storhetsvansinne eller lillebrorskomplex?

- Jag skulle säga att vi tror att vi är ett stort land, eftersom vi har ett så bra ekonomiskt system och mycket pengar. Vi känner oss större än vi kanske är, säger Hrafnhildur Leosdottir.

- Kanske vårt storhetsvansinnet egentligen härstammar från ett lillebrorskomplex, tillägger Hrafnhildur Snaefridar Gunnarsdottir.