Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Colombias fredsförhandlingar med ELN-gerillan på is

Från 2016
kvinna från rebellgruppen ELN ger över sitt vapen till militären
Bildtext En kvinna som stridit för ELN ger över sitt vapen åt militären i oktober 2016.
Bild: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Colombia har skjutit upp fredsförhandlingarna med ELN-gerillan i väntan på att de ska frige en man som hållits som politisk fånge.

President Juan Manuel Santos sade på torsdagen att förhandlingarna inte kan komma igång förrän den före detta parlamentsledamoten Odin Sanchez släpps fri.

Regeringens huvudförhandlare Juan Camilo Restrepo säger att en fritagningsoperation där Sanchez ska ges över till Röda Korset har inletts, och regeringen hoppas att förhandlingarna snart kan komma igång.

ELN är den näststörsta rebellgruppen i Colombia efter Farc och Sanchez tros vara ELN-gerillans sista gisslan.

Restrepo spekulerade inte i hur länge fritagningsoperationen väntas ta, men sade att fredsförhandlingarna inte kan börja innan Sanches är återbördad i gott skick.

Colombias president Juan Manuel Santos fick Nobels fredspris i år för sina strävanden att få ett slut på det över 50 år långa inbördeskriget i Colombia.

Stred mot ojämnt fördelade resurser

Fredsförhandlingarna med ELN skulle börja redan i maj men försenades efter att ELN-rebellerna inte hörsammade regeringens krav på att de slutar kidnappa folk.

ELN-gerillan grundades år 1964, inspirerad av den kubanska revolutionen 1959, för att strida mot Colombias ojämna fördelning av land och resurser.

Under det tiotals år långa inbördeskriget har gerillan attackerat landägare och multinationella företag samt flera gånger sprängt oljeledningar.

ELN har främst finansierat sin verksamhet genom utpressning, kidnappning och drogsmuggling, och gerillan har haft sitt starkaste stöd på landsbygden.

Colombianerna sade nej till fredsfördrag

Den colombianska regeringen försöker förutom att nå fred med ELN också komma överens om ett fredsavtal med den största rebellgruppen Farc.

Farc och regeringen nådde en överenskommelse i september, men den förkastades av folket i en folkomröstning den 2 oktober. Senare samma vecka fick presidenten ändå Nobels fredspris.

De som röstade nej tyckte att gerillan inte ställdes tillräckligt till svars för de grymheter den hade begått, och nu försöker man förhandla fram ett avtal som kunde godkännas också av dem.

Mer än 260 000 människor har dödats i Colombias inbördeskrig där vänsterrebeller har stridit mot högerparamilitärer och säkerhetsstyrkor.

Diskussion om artikeln