Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stora brister i antidopningsarbetet i OS i Rio

Från 2016
Uppdaterad 28.10.2016 09:48.
WADA tar i med hårdhandskarna.
Bildtext OS i Rio ingen framgångssaga för antidopningsarbetet.
Bild: EPA/JeanCristopheTodt/AllOverPress

En rapport gjord av en oberoende arbetsgrupp inom antidopningsbyrån WADA visar stora brister i testandet av förbjudna preparat under OS i Rio, berättar nyhetsbyrån AP.

Nästan 500 planerade tester blev ogjorda och problem med inmatningen av data ledde till att nästan 100 prov måste förkastas på grund av att man inte kunde koppla dem till en idrottare.

Sammalagt gjorde man 4 882 urin- eller blodprov i Rio, då målet var 5 380 prov. Bland annat gjordes inga blodprov bland tyngdlyftarna.

Bland annat brister i koordineringen av testandet

I rapporten lyfter man fram trafikproblemen, men de ansågs vara förutsägbara och möjliga att undvika. Dessutom kritiserar man bristerna i koordineringen av testandet, konflikterna mellan de brasilienska antidopningsmyndigheterna och organisatörerna samt en otillräcklig förberedelse för problemsituationer.

– Det var tack vare nyckelpersoner inom dopningsövervakningen och deras listighet samt välvilja som gjorde att testningsprocessen inte falerade helt och hållet, konstaterar man i den av advokaten Jonathan Taylor ledda arbetsgruppens rapport.

– Många av de nämnda problemen kunde åtgärdas tack vare nyckelpersonernas initiativförmåga, uthållighet och professionalism. På det sättet kunde testandet slutföras, så att provens identifiering och integritet inte rubbades.

Upp till 50 % ogjorda tester

Arbetsgruppens mål är att framföra genomskinlighet till testandet och att erbjuda utvecklingsförslag. Efter OS i Rio handlar förslagen om att förbättra skolningen av frivilliga samt att förbättra verktygen som används för testandet utanför tävlingarna.

– Många av de idrottare, som skulle testas, kunde helt enkelt inte nås i idrottarbyn och därför togs inga tester på dem. Vissa dagar kunde till och med 50 procent av de planerade testerna bli ogjorda.

Diskussion om artikeln