Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Alexander Rybak: Jag utmanar inte mig själv när jag gör poplåtar

Från 2016
Uppdaterad 30.10.2016 12:03.
Alexander Ryback är gästartist i På resande not.
Bildtext Alexander Ryback uppträder i På resande not.
Bild: Parad Media

Han slog poängrekord när han vann Eurovision Song Contest för Norge 2009, nu drömmer Alexander Rybak om något mer utmanande och hoppas att hans debutverk som författare ska bli musikal. Dessutom gästar han veckans På resande not.

Hela Europa föll för den charmige, unge fiolspelaren med rötter i Vitryssland och poängen smattrade in. Vinnarlåten ”Fairytale” blev en kommersiell framgång och Alexander Rybak erövrade en stor internationell publik.

- Det var stort och fint att vinna Eurovision Song Contest. Det var ett privilegium att få ett sådant visitkort. Nu kan jag experimentera med andra typer av musik, med rock’n’roll och klassisk musik, jag kan komponera nytt och dessutom får jag vara röstskådespelare.

- Tävlingen gav mig självförtroendet att experimentera med annat, men det som i slutändan betydde mest för mig var ändå att få vara med om upplevelsen. Eurovisionen är som ett stort party där alla är vinnare, bortsett från att det finns en extra stor vinnare som vinner alltihop. Om man känner att man älskar sitt land och får representera det har man redan vunnit.

Du ägnade dig mycket åt klassisk musik före Eurovisionen. Hur mycket hinner du med den klassiska musiken i dag?

- Det är lite pinsamt att tänka på jag egentligen är klassisk musiker. För att bli det har jag övat fyra-fem timmar varje dag sedan jag var åtta år gammal. För tillfället reser jag ändå runt om i världen och gör pop, varje vecka i ett nytt land. Det är ett stort privilegium att få leva så, men samtidigt utmanar jag inte mig själv genom att göra poplåtar, utan det är en kommersialisering.

- Det riktigt fina vore att leva så här men att få spela Tjajkovskij och Mozart, men jag vet att det inte skulle bli någon karriär av det. Nästan alla utövare av klassisk musik har ett jobb vid sidan om – eller så har de en rik partner.

- För mig är klassisk musik mycket mer sofistikerad och utmanande, men jag tycker väldigt mycket om mina fans och vet att de vill ha båda sorterna av mig: de vill ha både poplåtar och klassiskt på fiol. Jag tycker att jag har världens bästa publik och därför vill jag fortsätta med båda musikstilarna och ge dem vad de vill ha.

Alexander Ryback uppträder tillsammans med husbandet i På resande not.
Bildtext Alexander Ryback uppträder tillsammans med husbandet i På resande not.
Bild: Parad Media

Ryssland och ett nytt hjärtebarn

Alexander Rybak har skaffat sig en stor publik i Östeuropa, inte minst i Ryssland där han ger ut poplåtar och är en flitig gäst på tv. Det finns ändå stora skillnader mellan att vara stjärna i Ryssland och hemma i Norge.

- I Norge är man som artist del av en jättestor familj där man hjälps åt. Landet är litet och när det kommer nya artister tar vi hand om varandra. Musikpriser delas exempelvis upp mellan nya och mera erfarna artister, det är väldigt demokratiskt.

- I Ryssland är vi istället en väldigt liten familj. Ryssland är ett stort land, men totalt finns det kanske femton artister i hela Ryssland som alltid är med i alla tv-program. Jag är en av dem, men det hade varit roligare om vi varit fler. Nu är det samma personer som vinner ”Årets artist”. De är bra artister, men jag skulle uppskatta om det kom nya också.

Som om inte Alexander Rybak hade tillräckligt många strängar på sin fela skaffade han sig förra året ännu en titel då han debuterade som författare.

- Jag hoppas verkligen att boken skulle bli översatt till svenska så att också mina finländska fans kunde läsa den. Boken har rönt stor framgång i Norge. Den handlar om ett troll som heter Trolle, som hittar en magisk fiol som visar sig vara lite ond, lite som i Sagan om ringen, och när man spelar på den gör alla som man vill. Till slut blir Trolle ändå vän med flickan Alva som bor i ett hus intill skogen.

- Det blev en väldigt klassisk berättelse och jag hoppas kunna skapa en egen liten värld kring berättelsen. Nu förhandlar vi om ytterligare en bok och om tv-spel och kanske en musikal, vilket vore min stora dröm.

- Räknar man antalet tittare förblir nog Eurovision Song Contest det största jag har gjort, men barnboken om Trolle är speciell för mig. Den är mitt hjärtebarn.

Intervju: Tobias Larsson

På bilden från vänster Alexander Ryback, Toon Verheyen, Annsi Växby, John Grönvall och Niklas Mansner.
Bildtext Alexander Ryback tillsammans med husbandet, Toon Verheyen, Annsi Växby, John Grönvall och Niklas Mansner.
Bild: Dan Gustafsson

Diskussion om artikeln