Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

På vegetarianresa för miljöns skull

Från 2016
Uppdaterad 30.10.2016 07:21.
samtal om livet, radio vega
Bild: YLE/Ann-Sophie Sandström

Resan från köttdisken till salladsbaren startade Maria Österåkers familj för fem år sedan. Utgångsläget var att familjen avskydde vegetarisk kost. I dag serveras kött endast en eller två dagar i veckan hos familjen.

Det var larmrapporterna om miljöförstörelsen och klimatförändringen som till slut fick Maria Österåker att planera om familjens kost. Någon långsiktig övergångsperiod var det inte fråga om, de startade med att utmana sig själv och äta vegetariskt i en månad. På så vis samlade de på sig en hel del recept.

Jag kunde inte längre som mamma värja mig för alla argument om varför man skulle äta mera vegetariskt. Dels skulle det vara mera hälsosamt, bättre för miljön, förstås för djuren och så blir det ju billigare att äta vegetariskt.

Alla avskydde vegetariskt

Problemet hos familjen Österåker var att alla familjemedlemmar avskydde vegetarisk mat. De började i alla fall på och efter ett tag växte recepthögen och variationen blev större.

Så kom den dagen då äldsta dottern sa att hon bara ville ha vegetarisk mat. De två yngsta bara skrek ”Nej, vi vill ha kött!”. Ganska snabbt hakade mannen på då han tyckte att han mådde bättre. I dag äter vi kött hemma en till två gånger i veckan och alla har olika argument varför vi äter vegetariskt, förutom yngsta dottern som inte har hittat ett endaste argument så här långt, säger Österåker.

Kryddor viktiga

Genom att berätta hur familjen har gjort vill Österåker inspirera andra familjer att äta mera vegetariskt. Det behöver inte vara så radikalt menar Österåker, man kan byta ut köttfärs till tofufärs, och gillar man inte det kan man börja med att äta vegetariskt en dag i veckan. För att maten ska smaka gott är det viktigt med en bra kryddblandning och det är kanske också det svåraste.

Att ha en bra kryddblandning att steka upp i olja med vitlök och lök, men också använder vi smaksatt färskost i soppor och det ger en jättegod smak. Egentligen är det inte så krångligt. Vegetarisk mat är ju inte så dyrt, det gör inte så mycket om man förstör en burk med bönor det är värre om man förstör en fin entrecote.

I höst är Maria Österåker aktuell med sin föreläsning ”Vegetarianresan” där hon berättar om familjens erfarenheter och vill inspirera andra familjer att lägga om kosten.

Marias recept på Bolognese på svarta linser

1 morot
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1,5 dl svarta belugalinser*
1 burk tomatkross
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger
Lite spiskummin
Lite gurkmeja**
Salt och peppar
Färsk eller torkad oregano
Spaghetti
(Parmesanost)

* dessa hittar du i affären vid de torkade bönorna och linserna
** gurkmeja är en väldigt anti-inflammatorisk krydda, vilket gör att du kan slänga ner det i maten så ofta du kan

Skala och riv moroten
Skala och hacka lök och vitlök
(Har du en matberedare går det i ett nafs)
Fräs allt i lite olja.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i 25 minuter.
Servera med kokt pasta och eventuellt parmesan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln