Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Linda Bondestam får nytt barnkulturpris

Från 2016
Uppdaterad 28.10.2016 15:36.
Illustratören Linda Bondestam.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Det nya priset som lyfter fram barn- och ungdomskultur delas ut för första gången i år. Priset går till illustratören Linda Bondestam.

Juryns motivering lyder att Linda Bondestam “med oefterhärmlig stil, färgglädje och visuell berättarbegåvning har gett den finlandssvenska bilderboken ett ansikte. I sina bilder som vuxit fram i nära samspel med olika författares texter har hon visat prov på konstnärlig mångsidighet, mod och visionär strävan.”

Nudlar och katter som fäller bläck

En glädestrålande Linda Bondestam tar emot priset till jubel och ståhej på Helsingfors bokmässa Juryn ville föra fram en illustratör, eftersom det är en yrkeskår vars insats fortfarande allt för ofta faller i skugga.

- Att illustrera barnböcker är något som många har en romantiserad bild av, säger Bondestam i sitt tacktal. Men det är ett hårt arbete. De första åren serverade jag nudlar på kvällarna för att kunna jobba med mina illustrationer om dagarna. Senare var ett hörn av vårt sovrum mitt arbetsrum, och där hade jag sällskap av en leguan och en fet katt som ständigt hade omkull mina bläckflaskor.

Linda Bondestam är född år 1977 och har illustrerat tiotals barnböcker både i Finland och utomlands, som till exempel Den förträfflige Herr Glad av Malin Kivelä samt Stella Parlands Katastrofer och strofer om slummer och stoj och hör till de mest framstående barnboksillustratörerna i Norden. Bondestam har nominerats till både inhemska och nordiska pris, och i år är hon nominerad till Augustpriset tillsammans med Ulf Stark för boken Djur som ingen sett utom vi.

Till minnet av en bokälskande flicka

Priset kom till som ett minne för författaren och poeten Tua Forsströms bokälskande barnbarn. Vanessa blev nio år gammal. Hon dog i leukemi för ett år sedan, och då ville Forsström tillsammans med Vanessas mamma göra något fint för hennes minne. Det blev slutligen ett pris som delas ut vartannat år till en person som befrämjar finlandssvensk barnkultur.

Författaren Tua Forsström
Bild: Yle/Eva Pursiainen

- Det kändes naturligt att Tove Jansson skulle vara som en beskyddare för priset, säger Forsström om att det är Förlaget M som står för en del av prissumman. Resten kommer från ett arv som Vanessa fått av sin fadder Johannes Salminen, mångårig förläggare på Söderströms förlag.

Vanessapriset delas ut för förtjänstfulla insatser att för främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland. Prissumman är 10 000 euro.

Titta på liveströmmen från Bokmässans Edith Södergran-scen här:

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln