Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasa Wind ansöker om konkurs

Från 2016
Uppdaterad 28.10.2016 15:08.
Merventos vindkraftverk i Sundom, Vasa
Bildtext Wasa wind är dotterbolag till Mervento och äger testvindmöllan i Sundom i Vasa.
Bild: Yle/Roger Källman

Nu är sagan all för Wasa Wind som äger Merventos testvindmölla i Sundom i Vasa. Österbottens tingsrätt bekräftar att konkursansökan lämnats in.

I början av oktober stod det klart att Mervento går i konkurs. Nu följer dotterbolaget Wasa Wind efter, i onsdags lämnade bolagets styrelse in konkursansökan.

Merventos konkursboförvaltare Kirsi Hägglund säger att man nu sannolikt kommer att försöka hitta köpare för testvindmöllan i Sundom. Men det är borgenärernas sak att bestämma vad som ska hända med möllan.

Wasa Winds styrelse föreslår att Kirsi Hägglund också blir konkursboförvaltare för Wasa Wind men det är upp till borgenärerna att bestämma. Hägglund kan inte uppge vem de största borgenärerna för Wasa Wind är.

Den fjärde oktober sa Merventos vd Jarmo Saaranen till Yle Österbotten att Wasa Wind kämpar med ekonomin. Då skulle de diskutera med konkursförvaltaren hur vindmöllan fortsätter.

- Wasa Wind har näsan vid vattenytan och långivarnas uppfattning om läget påverkar oss. Vi ska se hur vi ordnar återbetalningen av lånen, sa Saaranen den fjärde oktober till Yle Österbotten.

Mervento gick i konkurs sedan man inte lyckats få inhemska kunder. Det var också svårt att få utländska kunder.

Vasabladet var först med nyheten.

Diskussion om artikeln