Lindtmans talarlistor fördöms - "Frågan är om han kan sitta kvar"
Uppgifterna om att Socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman har påverkat vilka socialdemokrater som får yttra sig under riksdagsdebatterna överraskar professorn i statskunskap Göran Djupsund. Frågan är om Lindtman kan sitta kvar efter det här, säger han.
Den socialdemokratiska riksdagsgruppen gick på torsdagen hårt åt Lindtman, som ska ha delat ut listor till riksdagens talmän över vilka socialdemokrater som ska få tala under frågetimmarna, och på så sätt begränsat riksdageledamöternas yttranderätt.
Professor Göran Djupsund fördömer Lindtmans handlande.
- Jag tycker det här någonting som man inte förväntar sig att ska hända i Finlands riksdag.
Djupsund säger att han aldrig tidigare har hört att någon skulle ha försökt påverka talmännen på det här sättet.
"För fram en viss politisk linje"
Lindtman förnekar själv att han skulle ha begränsat riksdagledamöternas yttranderätt. Han säger att han bara informerade talmännen om vilka riksdagsledmöter som är sakkunniga i olika frågor. Men den förklaringen köper Göran Djupsund inte.
- De flesta i riksdagsgruppen menar säkert att de är sakkunniga på det mesta. Sen vet vi också att det kan finnas olika åsikter kring olika frågor inom riksdagsgrupper.
Det är nog ytterst besväligt.
SDP har en stor riksdagsgrupp. Samtidigt som Lindtman för fram någon som talare för SDP för han fram en viss linje inom partiet - en linje som också kan ha motsåndare inom riksdagsgruppen, påpekar Djupsund.
Intern maktkamp?
Djupsund säger att Lindtmans agerande stider, om inte mot lagen, så åtminstone mot de principer som vi förväntar oss att gäller i riksdagen.
Lindtmans position som grupporförande är nu hårt ifrågasatt.
- En knäpp på fingrarna är kanske ett alltför lindrigt uttryck. Han har nog ett misstroende för tillfället inom riksdagsgruppen och frågan är om han kan sitta kvar.
Enligt uppgift har de här listorna förekommit i ett år. Att de läcker ut just nu kan vara en del av en intern maktkamp inom partiet, säger Djupsund. Lindtman har tillsammans med två andra starka män inom partiet, Antti Rinne och Eero Heinäluoma, en fackföreningsbakgrund.
Trion har haft stort inflytande inom riksdagsgruppen, och Antti Lindtman har också förts fram som en tänkbar framtida partiorförande.
- Nog finns det säkert en intern opposition mot dessa herrar och deras agerande, säger Djupsund, men tillägger att det att listorna använts i en intern maktkamp bara är spekulationer.