Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Är De gröna nu ett systemparti?

Från 2016
Uppdaterad 28.10.2016 16:12.
skog där mänskor går och cyklar på en naturstig
Bildtext De grönas värderingar börjar glida... Centralparken i Helsingfors var sist och slutligen inte sååå viktig.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det är så rörande att se. Gröna, socialdemokrater och samlingspartister: Bästa kompisar i huvudstaden Helsingfors – men ideologiska ovänner på riksplanet.

Bilden av De gröna som ett systemparti i Helsingfors förstärktes ytterligare i förrgår natt då den nya generalplanen för Helsingfors skulle godkännas. Det handlar om långtgående åtgärder som sannolikt innebär att Malms flygfält bebyggs och att Centralparken, åter igen, naggas i kanterna.

I omröstningen om Centralparken, Helsingfors lungor, röstade De gröna man- och kvinnogrant minus två ledamöter för förändringen. I Sdp fanns endast en i opposition och i samlingspartiet inte en enda. Protesterna, nejet, kom från VF, FKP, C, KD, SFP och SannF.

De gröna hade enkelt kunnat stoppa förändringar för Centralparken, det hade krävt några fingertryckningar, men de valde alltså att hålla maktstrukturen intakt i Helsingfors och bete sig precis som ett systemparti ska göra: Följa tjänstemännens beredningar och inte ifrågasätta.

De gröna är alltså nu politiska vänner – och detta är långt ifrån enda exemplet – i Helsingfors med de redan etablerade maktpartierna Socialdemokraterna och Samlingspartiet. Glöm bilden av De gröna som en alternativrörelse i huvudstaden, säger jag.

Jag vet att De gröna argumenterar för att en generalplan inte är ett byggbeslut, med mera. Och att man fick in lite klämmar här och där. Men på helsingforsgrönas Facebooksida går debatten het och för mig känns kritiken mycket träffande.

Eller tänker jag fel här? Har De gröna mognat? Ser helheter. Förstår hur en stad utvecklas. Kan ingå kloka allianser.

I dagens Eftersnack ska vi diskutera De gröna, men först behöver vi din input. Skriv en kommentar och tyck till i vår gallup, så spinner vi sedan vidare.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.


Tyvärr kom temat inte upp i sändningen, då det fanns så mycket annat aktuellt att frossa i.

Yle Vega, fre kl 15.03
Repris, lör kl. 20.03.
Yle Fem sön kl 16.15.
Podden finns här.

Diskussion om artikeln