Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk toppambassadör: "Samarbetet mellan Finland och Sverige blir ännu viktigare efter Brexit"

Från 2016
Anders Ahnlid
Bild: Yle/Daniel Olin

Ukrainakrisen, flyktingkrisen, grexit och nu senast brexit. Anders Ahnlid har tre arbetsdryga år bakom sig som Sveriges EU-ambassadör i Bryssel. Men nu väntar en lugnare arbetstakt, i november tillträder han som Sveriges ambassadör i Finland.

- Veckan efter att jag tillträdde som Sveriges EU-ambassadör i Bryssel bröt Ukrainakrisen ut. Efter det har EU varit i ett krishanteringsläge, konstaterar Anders Ahnlid.

Under mina tre år här i Bryssel har jag suttit på 212 olika möten i den kommitté där jag företräder Sverige.

Vi träffas i hans ljusa arbetsrum i den högsta våningen på svenska ambassaden i Bryssel, ett stenkast från EU-parlamentet. Trots att det är hans sista arbetsdag står flyttlådorna fortfarande tomma.

- Förhoppningsvis hinner jag fylla dem efter din intervju.

Som EU-ambassadör är det omöjligt att veta vad som väntar bakom hörnet.

Strax efter intervjun sammankallas på kort varsel de ständiga representanternas kommitté (Coreper), en kommitté som består av EU-ländernas ambassadörer. På mötet ska de ta ställning till den uppgörelse som Belgiens regering och landets regionala parlament nått om EU:s frihandelsavtal med Kanada.

”Vi borde ha kommit längre i flyktingfrågan”

För Anders Ahnlid blev det ännu ett av många möten med sina ambassadörskollegor från de olika EU-länderna.

- Under mina tre år här i Bryssel har jag suttit på 212 olika möten i den kommitté där jag företräder Sverige.

Jag hade hoppats att EU under de senaste åren skulle ha kommit längre.

Han berättar att flyktingfrågan har funnits på dagordningen nästan varje vecka. Det också en fråga där splittringen inom EU är störst.

- Vi har bland ambassadörerna olika synpunkter och positioner som vi är tydliga att framföra. Men vi har också en kollegial stämning och det inte så att vi tar fram knytnävarna utan vi för goda samtal som förhoppningsvis på sikt leder till resultat.

EU-länderna har haft enorma problem med att hantera flyktingfrågan. Under Ahnlids år som ambassadör i Bryssel har EU ständigt varit i krishanteringsberedskap.

- Nog tvingas jag konstatera att mitt arbete blev på hälft. Jag hade hoppats att EU under de senaste åren skulle ha kommit längre.

Samtidigt betonar han att de otaliga mötena inte har varit förgäves.

- Vi har idag bättre ordning vid våra gränser, vi har en gränsstyrka på plats och när det kommer till Rysslandsfrågan så har vi lyckats hålla ihop.

Anders Ahnlid
Bild: Yle/Daniel Olin

”Brexit innebär hårt arbete”

Att britterna röstade för att lämna EU innebär en existentiell kris säger Ahnlid. Han tror att skilsmässoförhandlingarna blir svåra och utdragna.

- Medborgarnas tilltro till EU har fått sig en törn och det är kanske inte så konstigt i och med att det varit så svårt att leverera resultat och det fick sitt tydligaste uttryck i samband med Brexit-folkomröstningen.

Britterna har varit våra största bundsförvanter i handelsfrågor.

Ahnlid säger att Brexit föranleder nya koalitioner inom EU. Redan idag samarbetar Finland och Sverige i EU-frågor men i fortsättningen får samarbetet ännu större vikt.

Ett exempel är inom handelsfrågor där Finland och Sverige, liksom Storbritannien, har betonat frihandel i motsats till vissa EU-länder som flaggar för protektionism.

- Britterna har varit våra största bundsförvanter i handelsfrågor. När de nu lämnar blir det ännu viktigare att vi som är kvar tar ett större ledarskap och lyckas hålla samman så att handeln fortätter vara en tillväxtmotor för EU.

Fokus på försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland

Den 7 november tillträder Anders Ahnlid som Sveriges nya ambassadör i Finland. Ett land har släktband till. Han farmor härstammade ursprungligen från Finland.

- Jag ser väldigt mycket framemot att företräda Sverige i Finland. Handelsrelationer och försvarspolitiskt samarbete kommer att vara centrala frågor.

För svenskt vidkommande är läget klart - ett Nato-medlemskap är inte aktuellt just nu.

Redan idag har Finland och Sverige ett nära samarbete i försvarsfrågor dessutom har skärpta läget i Östersjöregionen återigen aktualiserat frågan om ett Nato-medlemskap.

Men när eller om det kan bli aktuellt för Sverige att lämna in en medlemsansökan, det vill proffsdiplomaten Ahnlid inte spekulera om.

- Det pågår en Natodiskussion i båda länder lite på olika sätt och det är en diskussion som bör föras och slutföras i god ordning i bägge länder. Men för svenskt vidkommande är läget klart - ett medlemskap är inte aktuellt just nu.

Löpning och slottsbalen väntar i Helsingfors

Sveriges kommande ambassadör i Finland är en hängiven löpare och Finlands mest vältränade politiker Alexander Stubb har redan lovat ta honom på en joggingrunda.

- Det ser jag framemot med mycket stor spänning.

Ett annat spänningsmoment blir självständighetsmottagningen i presidentslottet.

- Det ska bli en stor ära att delta i denna fest och jag inser att jag måste införskaffa ny frack - den gamla har hängt och krympt i garderoben under åren i Bryssel.

Diskussion om artikeln