Hoppa till huvudinnehåll

Litteratur

Pärlfiskaren vann första pris i Schildts & Söderströms ungdomsbokstävling

Från 2016
Uppdaterad 28.10.2016 14:12.
prisvinnarna med två jurymedlemmar i Berättelsen är bäst!
Bildtext Mia Franck, Eva Frantz, Karin Erlandsson, Wilhelm Sallmén, Malin Klingenberg och Julia Sallmén
Bild: Anna Dönsberg/Yle

Karin Erlandsson får första pris med sagoromanen Pärlfiskaren i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst!

Andra pris går till Malin Klingenberg med Älgflickan och Mia Franck och Eva Frantz delar på tredje priset med manusen Nora i lägenhet nummer 13 respektive Hallonbacken.

– Det var intressant att de fyra bästa bidragen utkristalliserade sig så snabbt trots det stora antalet bidrag, säger Philip Teir, medlem i juryn.

En berättelse om längtan

– Pärlfiskaren är på ett filosofiskt plan en berättelse om längtan och vad längtan gör med en mänska, berättar Karin Erlandsson. Det är en äventyrsbok som utspelar sig i en egen en värld. Huvudperson är pärlfiskaren Miranda och med sig har hon Syrsa som är ett barn.

Med ojämna mellanrum utlyser kungaparet i riket jakten på Ögonstenen den finaste pärlan av alla. Det farliga är att om man ger sig ut på jakt efter Ögonstenen så blir man besatt av att hitta den. Men om man skulle hitta den så längtar man aldrig mer. Miranda bestämmer sig för att ge sig ut jakt. På den vägen möter hon och Syrsa bland annat fyrvaktare och den onda Iberiss som förföljer dem. De kommer också till en skola för barnen till alla dem som gett sig av för att hitta pärlan.

– Det är faktiskt det längsta jag har skrivit, över 300 sidor, säger Erlandsson. Jag blev så inspirerad av att det skulle vara en berättelse. Jag har alltid älskat berättelser och sagor. Stor hjälp hade jag också av min 11-åriga son Frans. Har hittade på namn till fejkade hajar och fåglar som förekom i berättelsen.

– Det är en värld dit man längtar tillbaka om man ofrivilligt har tvingats avbryta läsningen, sade Martin Widmark, tävlingens beskyddare, i en videohälsning vid prisutdelningen på bokmässan. Martin Widmark är en populär svensk författare som bland annat skrivit Lassemaja- och Nelly Rapp-böckerna.

En enig jury

Juryns som valde vinnarna bestod av Julia Sallmén, 9 år, skolelev, Wilhelm Sallmén, 12 år, skolelev, Philip Teir, författare och fri skribent, CG Wentzel, skådespelare och teaterchef för Teater Taimine, Jonna Brander, redaktör, S&S och Anna Friman, litterär chef, S&S.

– Jättebra att den här tävlingen ordnades och det som överraskade var att det kom in så många bidrag, säger CG Wentzel. Det var också roligt att det kom in så olika sorters bidrag. Kvaliteten var genomgående hög. Det var viktigt att det fanns barn med i juryn och det var roligt att när alla fick lägga fram sina åsikter om vad vi tyckte vad som hade fungerat bäst så var vi alla ganska överens.

På frågan om han har uppfattat att det skulle finnas för få böcker för barn i slukarålder 9-12 så svarar CG Wentzel att alltid kan man läsa mera än vad man läser. Problemet är kanske inte att det finns för lite böcker utan att det finns barn som läser och barn som inte läser alls. Men nya böcker är alltid bra och kan locka nya läsare.

Nya böcker lockar

Efterfrågan på finlandssvenska böcker för mellanåldern är stor, den ålder då barn börjar läsa själva men också gärna läser tillsammans med en vuxen, den ålder då många olika behov ska mättas för att relationen till boken ska fortsätta vara stark.
– Jag hoppas att den finlandssvenska litteraturen skulle ha en fin framtid. Vi har ju bra strukturer med stöd även om underlaget inte är väldigt brett, säger CG Wentzel. Det finns väldigt duktiga författare. Det märkte vi också i den här tävlingen.

I december i fjol utlyste S&S en skrivtävling för att råda bot på bristen på finlandssvensk litteratur för slukaråldern. Förlaget fick in över 200 bidrag. Schildts & Söderströms ger ut det vinnande bidraget hösten 2017 och Kustantamo S&S står för utgivning på finska. Vinnaren belönas med 5 000 euro, andra pristagaren får 1 000 euro och tredjepristagarna delar på 1 000 euro.