Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syriska rebeller försöker bryta belägringen av östra Aleppo

Från 2016
Uppdaterad 28.10.2016 16:24.
Syriska regeringssoldater försvarar sig mot rebeller som har inlett en ny storoffensiv för att bryta belägringen av östra Aleppo
Bildtext Syriska regeringssoldater försvarar sig mot rebeller som har inlett en ny storoffensiv för att bryta belägringen av östra Aleppo
Bild: EPA/STR

Syriska rebeller har inlett en ny storoffensiv för att bryta belägringen av östra Aleppo.

Offensiven inleddes med raketattacker mot en flygbas och den internationella flygplatsen i regeringskontrollerade västra Aleppo, uppger det Syriska människorättsobservatoriet

Åtminstone femton människor dödades och över 100 skadades i raketattackerna. Ögonvittnen i västra Aleppo säger att rebellerna angriper från alla håll, både från norr och söder.

Häftig skottlossning och explosioner kunde höras på flera håll i staden som täcktes av röken från explosioner och brinnande hus.

Armén hävdar att att angriparna slogs tillbaka på alla frontavsnitt, särskilt i stadsdelen Assad som utsattes för de häftigaste rebellattackerna.

- Den syriska armén och dess allierade kontrollerar slagfälten och väpnade grupper har inga möjligheter att ändra på kartan, försäkrar generalstaben i ett uttalande.

Belägrade civila får ingen hjälp

Samtidigt har rebeller i grannprovinsen Latakia angripit flygbasen Hmeimin som används av det ryska flygvapnet.

Belägringen av östra Aleppo började i somras med hjälp av ryska flygbombningar.

Rebellerna lyckades bryta belägringen för ett par veckor i augusti, men nu omringas staden igen av syriska regeringsstyrkor.

Inga hjälpleveranser har nått över en kvarts miljon belägrade civila i östra Aleppo sedan juli.

Rebellerna har förberett offensiven i flera veckor samtidigt som Ryssland och det syriska flygvapnet har trappat upp sina flygattacker mot östra Aleppo.

Attacker mot skolor kräver barnoffer

På torsdagen dödades åtminstone tre barn i en rebellattack mot en skola i västra Aleppo.

Granater som avfyrades från östra Aleppo träffade en skola och ett civilt bostadsområde och minst 6 personer dödades, bland dem tre barn. Dessutom skadades ett tiotal skolbarn.

Gårdagens granatattack utfördes en dag efter att en skola i ett rebellkontrollerat område nära Aleppo utsattes för en flygattack.

Åtminstone 35 människor, bland dem 15 skolbarn, dödades i onsdagens attack som enligt observatörer i väst utfördes av antingen ryska eller syriska stridsplan.

Diskussion om artikeln