Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP i krismöte om Lindtmans talarlistor

Från 2016
Uppdaterad 28.10.2016 14:24.
Ordförande för SDP:s riksdagsgrupp Antti Lindtman.
Bild: Jukka-Pekka Flander/SDP

Socialdemokraternas riksdagsgrupp är samlad till krismöte kring de talarlistor som riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman levererat till talmännen inför frågetimmarna.

Lindtman och partiorföranden Antti Rinne har kallat till presskonferens klockan 15.

Socialdemokraternas riksdagsgrupp gav på torsdagen bannor åt gruppordföranden Antti Lindtman, som ska ha levererat listor till riksdagens talmän om vilka Socialdemokarter han anser borde få yttra sig under riksdagens frågetimmar. En del av SDP.s riksdagsgrupp har fördömt Lindtmans förfarande.

Experter har också ifrågasatt Lindtmans position som ordförande för riksdagsgruppen.

Vicetalman Pekkarinen: Ingen dramatik

Enligt riksdagens vicetalman Mauri Pekkarinen (C) finns det ingenting dramatiskt i de talarlistor SDP:s gruppordförande Antti Lindtman levererat till talmännen.

Pekkarinen säger att Socialdemokraterna har levererat en lista med talarönskemål till alla frågetimmar där han varit ordförande

Enligt Pekkarinen har listorna ändå inte har haft någon större betydelse.

- Jag har inte följt dem som sådana.

Mauri Pekkarinen
Bildtext Mauri Pekkarinen
Bild: Yle

Speciellt i början av regeringsperioden, då talmännen ännu inte kände alla riksdagsledamöter och deras kunnande, var listorna till och med till nytta, säger Pekkarinen.

Lindtman har försvarat sig med att han med talarlistorna bara ville informera talmännen om vilka gruppmedlemmar som är insatta i olika ämnen. Det vill Pekkarinen tro på.

- Men om man har menat att talmannen måste följa listan så är det förstås ett felaktigt tillvägagångssätt som inte kan acceperas.

”Riksdagsgrupperna kan inte styra talmännen”

Riksdagens talman Maria Lohela från Sannfinländarna är hårdare i sin bedömning.

Hon försäkrar att riksdagsgrupperna inte kan styra talmännen, och att listorna inte har haft någon inverkan på talmännens arbete.

- Jag har kastat dem rakt i skräpkorgen. Mitt arbete som talman styrs inte av Socialdemokraternas riksdagsgrupp, den har inte styrt det och kommer inte att styra det i framtiden. Det samma gäller alla riksdagsgrupper, säger Lohela.

Enligt Lohela är talarlistorna något bara Socialdemokraterna har hållit på med.

Riksdagens talman Maria Lohela (Sannfinl) i Yle-intervju, hösten 2015
Bildtext Maria Lohela
Bild: Bengt Östling/YLE

Diskussion om artikeln