Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Politik måste få vara lite tråkigt

Från 2016
Uppdaterad 03.11.2016 13:48.
Helsingforsfullmäktige
Bildtext Kommunfullmäktige har din framtid i sin hand (okej okej lite överdrivet men nästan!).
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Många unga bryr sig inte om kommunalpolitik, men är det möjligt att ändra på det? Vi pratar med två politiker: Fredrika Åkerö och Matias Mäkynen.

Det finns inte lika stort intresse för kommunalpolitiken som för rikspolitiken, trots att det som beslutas inom kommunen påverkar dig i större utsträckning. Vad ska politikerna då göra för att få folk intresserade av det de håller på med? Fredrika Åkerö (SFP) som sitter med i Raseborgs stadsfullmäktige tycker att diskussionerna som politiker för borde göras mer öppet.

- Man borde ta ut frågorna så att folk hänger med i vad som händer och så att de förstår. Inte bara prata politikerjargong, säger hon.

Fredrika är numera en erfaren politiker. Hon gav sig in i politiken för 12 år sedan med målet att visa att unga kan.

- Om man pratar med unga, så märker man att de bryr, men man borde fundera på vilka frågor man tar upp och hur man tar upp dem. Folk verkar vara allergiska mot ordet politik så man borde konkretisera frågorna, säger hon.

Fredrika Åkerö är ordförande för Västnyländska Ungdomsringen.
Bildtext Fredrika Åkerö tycker politikerna borde vara mer öppna.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Mycket handlar om att diskussionerna ofta sker under slutna möten, alltså möten som bara politikerna får ta del av.

- Kommunen borde vara viktigare än partipolitiken men skillnaderna är inte så tydliga eftersom allt är så slutet, säger Fredrika.

Varför jobba inom politiken?

Matias Mäkynen var 18 när han började syssla med politik och det är nu åtta år sedan. Men varför vill han jobba med politik, när folk ändå verkar ogilla politiker och inte riktigt bry sig om vad de sysslar med?

- Det att folk ogillar politiker kan man bara skylla på politikerna själva. Oftast är det äldre män som kanske inte pratar på samma sätt eller använder samma medier som unga, säger Matias.

Matias Mäkynen politiker.
Bildtext Matias Mäkynen tycker unga behövs inom politiken eftersom de jobbar på andra och vissa fall bättre än sätt än äldre politiker.
Bild: Yle/Kalle Ranta

- Det låter trist att tänka att folk skulle ogilla politiker. Jag hoppas det inte är människan man ogillar, utan den politik som görs och de beslut som fattas som man inte håller med om, säger Fredrika.

Fredrika tycker det känns väldigt ledsamt om vi alla går omkring och ogillar människor som egentligen vill göra något bra för samhället. Men vill en politiker verkligen alltid gott?

- Det är svårt att säga varför var och en går med. Knappast är det alltid så ädelt. Men nog måste det finnas något sorts intresse utöver det egna, säger Fredrika.

Allt måste inte vara mediasexigt

Många tycker att kommunalpolitik verkar vara rätt tråkigt. Det är mest milslånga föredragningslistor som du bara behöver snegla på för att gäspa stort. Hur orkar Fredrika och Matias med det?

- Det är de där speciella frågor man själv är intresserad av som gör det värt det. Men de flesta frågor är intressanta när man gå djupare in på dem, säger Matias.

Det är svårt att komma på ett enkelt sätt att göra kommunalpolitiken mindre torr, och Fredrika säger att den kanske också ska få vara lite tråkig.

- Allt kan inte vara så häftigt och mediasexigt. Allt kan inte gå så snabbt fram heller, det måste få ta lite tid ibland. Det handlar om människors liv och också deras pengar, säger Fredrika.

Du som ung har makt - om du tar vara på den

Hur mycket kan du som ung då komma in och bestämma inom kommunalpolitiken? I ett rum fullt med gamla politikerrävar – har du någon makt över huvudtaget? Fredrika börjar själv bli en av de där gamla rävarna, men hon är övertygad om att du visst kan påverka även om du är ung.

- Klart det tar tid att komma in och lära sig hur det fungerar, men när man en gång vet det så har man nog alla möjligheter att påverka. Är man invald har man lika mycket mandat, lika mycket möjlighet, så den ska man ta vara på, säger Fredrika.

Finns det ingen hierarki – någon som säger att du ska göra som oss äldre?

- Kanske någon försökte det, men det blev inte så ... Det är mycket fast i dig själv, säger Fredrika.

Också Matias håller med om att unga kan påverka – så länge man är aktiv.

- Unga har kanske nya metoder att påverka och nya medier som de använder och de ger nya möjligheter. Ensakskampanjer som till exempel Tahdon eller någon annan mindre lokal kampanj kan till och med drivas bättre av unga, säger Matias.

Borde rösta in fler unga

Skulle något förändras om fler unga skulle rösta? Skulle staden förvandlas till en ungdomsstad istället för pensionärsstad? Tyvärr är det inte så enkelt att unga alltid röstar på unga, men det kanske borde vara så. Fredrika säger att åldersstrukturen nu är väldigt ojämn och att det behövs fler unga i lokalpolitiken.

- Andelen unga i fullmäktige påverkar ganska mycket. Äldre säger att de bryr sig om unga och att de vill driva deras ärenden, men sanningen är den att de inte kan. De vet inte lika bra vad det handlar om och vad unga vill. Unga måste själv ta ansvar, säger Matias.

Psst! Det är flera månader kvar till kommunalvalet som hålls 9 april 2017, så du har gott om tid att leta upp en ung kandidat som delar dina värderingar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln