Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangöstyret beslutar om framtiden för gästhamnen och Roxx

Från 2016
Roxx
Bildtext På måndag ska stadsstyrelsen i Hangö besluta om framtiden för Roxx i Östra hamnen.
Bild: Yle/Maria Wasström

Det finns ännu inget förslag för vad som ska hända med gästhamnen som företaget Ruber driver i Östra hamnen. Frågan kommer upp i Hangö stadsstyrelse på måndag kväll.

Det nuvarande avtalet med staden upphör redan i slutet av november. Någon uppsägningstid behövs inte ifall staden vill säga upp avtalet.

Underhandlingar in i sista minuten

Stadsdirektören kommer att presentera sitt förslag först på måndagens möte. Denis Strandell säger att han inte har hunnit skriva beredning och förslag i frågan.

- Förslaget ger jag på mötet. Det har pågått underhandlingar in i dessa dagar, säger Strandell till Yle Västnyland på fredagseftermiddagen.

Han vill inte berätta om han har förhandlat med andra företag utan endast att underhandlingarna har gällt gästhamnsverksamheten.

Strandell lovar att Hangö efter måndagens stadsstyrelsemöte berättar mera.

Staden och Ruber har haft ett avtal om gästhamnen och torget i Östra hamnen i närmare 30 år. Till en början var det frågan om längre perioder men sedan ungefär fem år tillbaka har kontraktet endast förlängts med ett år i taget.

- I business är det inte normalt med längre kontrakt för verksamheter, säger Strandell som valdes till stadsdirektör i Hangö i fjol.

Roxx-huset får ett år till

Också det andra avtalet mellan staden och företaget Ruber kommer upp på stadsstyrelsens möte på måndag. Det gäller tomten i Östra hamnen där Roxx café och pub finns.

Stadsdirektören föreslår att Hangö stad förlänger det arrendeavtalet med Ruber med ett år, det vill säga fram till slutet av 2017.

Roxx-avtalet härstammar från 1989. Avtalet förlängdes senast 2002 och det upphör i slutet av det här året.

Avtalet om tomten slöts 1989 för att Ruber skulle bygga en 400 kvadratmeter stor servicebyggnad för gästhamnsbesökarna. Servicebyggnaden är numera känd som Roxx café och pub. I huset finns också toaletter och bastur.

Strandell är själv en seglare och han säger att det tidigare fanns mera service för båtfolket i byggnaden. Senare har kaféet och puben fått mera utrymme i huset.

- Det är lite det som är problemet, säger Strandell.

Demonstration på måndag

Kunder vid Roxx café och pub har oroat sig över framtiden för Roxx. De har på webben samlat in ett tusental namn för att staden ska förlänga arrendekontraktet med Ruber som driver kaféet och hamnen. Undertecknarna tänker också demonstrera utanför stadshuset för att kräva en fortsättning på arrendekontraktet.

Hangö utarbetar som bäst en ny plan för Östra hamnen. Många har efterlyst bättre service i småbåtshamnen. Den nya planen ska skapa förutsättningar för ett attraktivt turistområde.

Arbetet med den nya planen är på slutrakan. Stadsstyrelsen väntas på måndag föreslå skicka den till fullmäktige för slutligt godkännande.

Företaget Ruber har sagt att de inte kan planera investeringar i området då arrendekontraktet endast förlängs ett år i taget.