Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Astra fick kvalitetspris

Från 2016
Uppdaterad 31.10.2016 16:44.
Tidsskriften Astra fick kvalitetspris.
Bildtext Tidsskriften Astra fick kvalitetspris.
Bild: Yle / Frida Holmberg

Årets kvalitetspris för kulturtidskrifter har delats ut. Priserna är på 7 000 euro och går till tidskrifterna Astra och Tuli & Savu. Priserna delades på måndagen ut av överdirektör Riitta Kaivosoja vid undervisnings- och kulturministeriet.

– Det här känns helt otroligt fint. Vi jobbar med en liten budget i och med priste kunde jag som chefredaktör äntligen köpa en arbetsdator. Men vi är också glada för den symboliska handlingen; att få det här priset och att finlandssvensk journalistik och frågor om jämställdhet premieras på det här sättet är jätteviktigt, säger Nina Nyman som är chefredaktör för Astra.

Enligt Nyman betyder priset att redaktionen nu inte behöver oroa sig om sin budget, åtminstone i år. Dessutom ger utmärkelsen medarbetarna ett extra driv att arbeta vidare med de frågor som är viktiga för dem.

Tidskriften Astra profilerar sig själv genom orden samhälle, kultur, feminism.

Prismotiveringarna tar också fasta på att det feministiska perspektivet står i fokus men genom temaval och satsningar har man under åren också lyckats visa att det handlar om ett bredare perspektiv än kvinnornas rättigheter och om ett perspektiv som lyckas engagera läsaren.

– Vi på Astra vill definiera vår feminism i bredast möjliga termer, vi vill bredda den. Vi vill göra en maktanalys och ha ett brett fokus, säger hon.

Orädd tidskrift

Astra räds inte för att modigt initiera diskussioner som handlar om rasism och orättvisor eller för att ifrågasätta könsroller och sexism.

Astra kombinerar sin skarpa analys och en intelligent diskussion med ett modernt och fräscht tidskriftsformat.

Tidskriften Astra grundades år 1919. Tidskriften är ett gott exempel på hur en publikation kan leva med och anpassa sig till sin tid och vara lyhörd mot den omgivande världen.

– Jubileumsåret ger oss också en extra kick att jobba och fundera på hur vi kan utvecklas och se framåt med våra hundra år i bagaget. Det känns som att vi har en tyngd i alla de kvinnor som arbetat med de här frågorna. Med det i ryggen ska vi fundera på hur vi nu kan utveckla och förnya oss, säger Nyman.

Enligt prismotiveringen är Astra också ett exempel på en alternativ röst som vågar ifrågasätta också dem som med hot om våld försöker tysta kvinnorösten i dagens samhällsdebatt, heter det vidare i motiveringarna.

Nina Nyman som är chefredaktör är glad över utmärkelsen.
Bildtext Nina Nyman som är chefredaktör är glad över utmärkelsen.
Bild: Yle / Frida Holmberg

Fjärde vågens feminism

– Feminismen mår bra i dag. Men tyvärr är en delorsak till att den mår bra att det nu igen finns ett motstånd som vi kanske inte har sett till exempel under 1990-talet. Jag tänker då på abortdiskussionerna i Polen och det förbud mot abort som landet redan har, säger Nyman.

Enligt henne har krafter som man redan trodde att man övervunnit nu dykt upp igen.

– Som tur finns det i dag ett starkt motstånd mot dem, säger hon.

Nyman säger att feminismen nu är inne i en fjärde våg.

– Feminismen i dag definieras av en bredd av frågor. I dag finns det kanske ingen tydlig kärnfråga utan istället en stor bredd och en solidaritet mellan dem, säger hon.

Tuli & Savu lyfter fram poesikultur

Den andra prisbelönta tidskriften Tuli & Savu har utkommit sedan år 1994. Tuli & Savu gör på ett försjänstfullt sätt den finländska poesikulturen. Tidskriften lyfter fram nya beaktansvärda inhemska upphovsmän och gör utländska intressanta poeter kända.

Tuli & Savu satsar också på det visuella. I den allt snabbare konsumtionskulturen tvingar tidskriften läsaren att stanna upp och tänka, skriver undervisnings- och kulturministeriet i prismotiveringarna.

Diskussion om artikeln