Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Estniska sömmerskor syr för finska klädföretag - billigt och mycket bra

Från 2016
Uppdaterad 29.10.2016 20:55.
Interiör från liten sömnadsfabrik i Estland
Bildtext Sömmerskorna på Rutiks syr Taukos kläder
Bild: Yle/Gustaf Antell

För de estniska sömnadsföretagen är de finska och nordiska marknaderna en guldgruva. Tiotals nordiska klädmärken och andra textilföretag har sina underleverantörer i Estland.

Trenden att flytta tillbaka produktionen från Kina till Estland började redan för några år sedan, men många nya finska modeateljéer väljer sina första underleverantörer i Estland.

De sju sömmerskorna som syr det finska klädföretaget Taukos kläder gör det i ett slitet sovjetiskt hus i den lilla staden Loksa, 70 kilometer öster om Tallinn.

Rutt Ignahhin, sömnadsföretaget Rutiks grundare
Bildtext Rutt Ignahhin - ägare, grundare, chef
Bild: Yle/Ellie Antell

De jobbar på företaget Rutiks, som har specialiserat sig på att sälja sina tjänster till nordiska företag. Det är lönsamt och efterfrågan på estniska sytjänster är stor.

- Det finns ju ingen finsk sömnadsindustri, säger Rutiks chef, grundare och ägare Rutt Ignahhin. Det här är inte ett lätt sätt att tjäna pengar, så i Finland är det väl omöjligt.

I Estland är medellönen för en sömmerska under 500 euro.

- Är det priset som är det viktigaste argumentet för att anlita en estnisk underleverantör?

- Jag tror att det är kvaliteten. Beställer man från Kina måste kläderna omarbetas och det blir dyrare, menar Ignahhin.

De största företagen sysselsätter hundratals sömmerskor

Om mindre finska klädföretag använder sig av små estniska sömnadsföretag så finns det också exempel på stora fabriker. Protex Balti har ungefär 250 anställda på fabriker i Tallinn och i Pärnu.

De levererar åt flera finska och skandinaviska företag och har egna specialister på produktutveckling. Företaget ger inte ut kompletta kundlistor, men bland de större finländska kunderna finns till exempel Andiata.

Vi har priset och kvaliteten. Beställer man från Kina måste kläderna omarbetas.

Rutt Ignahhin, Rutiks

Protex gör också så kallade smarta kläder med inbyggd teknologi. Deras elektrodförsedda kläder används till exempel för att hjälpa personer med multipel skleros att röra sig.

- Vi har samma förhållningssätt till samarbete som finländska företag, säger Protex försäljningschef Urmas Reinsberg. Våra finska kunder kan komma
hit när som helst för att se hur deras produkter sys.

Urmas Reinsberg, försäljningschef på Protex Balti
Bildtext Urmas Reinsberg är en av få män i Protex Balti
Bild: Yle/Gustaf Antell

Enligt Reinsberg brukar det gå snabbt att lösa alla problem som uppstår. Dessutom kan Protex märka kläderna med sömmeskornas namn om kunden vill att klienterna ska få den informationen.

Designern Antti Laitinen har lång erfarenhet inom den finska modebranschen och hans företag Frenn har varit kund här sedan det bildades för tre år sedan.

Antti Laitinen diskuterar en kavaj han har designat
Bildtext Antti Laitinen med en nydesignad kavaj
Bild: Yle/Gustaf Antell

- Finsk och estnisk företagskultur är väldigt lika. Det har också påverkat oss att Estland är geografiskt nära, det är jätteviktigt.

Laitinen kommer till Tallinn ungefär en gång i månaden.

- Vi vill ha närproducerade varor. Den här fabriken har också de relevanta miljöcertifikaten och det är av avgörande betydelse för oss, säger Laitinen.

Kina passar inte mindre klädföretag

Laitinen hade flera års erfarenhet inom branschen redan innan han och hans partner grundade Frenn. På den tiden besökte han Kina flera gånger.

- Vi har inga planer på att flytta produktionen till Kina. Det är helt omöjligt att kontrollera att de följer reglerna när man inte är där.

Ett återkommande tema i diskussioner med branschfolk i Estland är att det billigare priset är en viktig faktor för deras finska kunder, men ännu viktigare är att kvaliteten på sömnaden är bättre här än både i Finland och Kina.

Vi vill ha närproducerade varor. Den här fabriken har också de relevanta miljöcertifikaten.

Antti Laitinen, Frenn

Rutt Ignahhin säger att småskaligheten är en förutsättning för hennes företag Rutiks.

- Sådant smått jobb vi gör skulle kineserna aldrig i livet går med på och det förstår jag. Stora företag kan inte ta emot små beställningar. Gör dom det går de nog i putten ganska snabbt, tror hon.

Med bara sju sömmerskor erbjuder det sjutton år gamla företaget en flexibilitet som inte ens de flesta estniska konkurrenter klarar av.

Tre av sömmerskorna har för övrigt jobbat i företaget från starten. I staden Loksa, med 2.600 invånare, varav majoriteten ryskspråkiga, finns ännu två andra små sömnadsföretag.

Diskussion om artikeln