Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FBI utreder Clintons e-post på nytt

Från 2016
Uppdaterad 28.10.2016 22:55.
Hillary Clinton i talarpodiet.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Den amerikanska federala polisen FBI börjar på nytt utreda den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clintons e-post.

FBI har också tidigare utrett hur Clinton använde sin privata e-post under sin tid som utrikesminister. Hon misstänks för att, som utrikesminister, ha sänt hemliga dokument från sin personliga e-post, vilket reglerna inte tillåter. Sådan information får bara sändas via statsledningens egna, säkrade system.

I juli konstaterade FBI att Clinton hade gjort sig skyldig till oaktsamhet, men att det inte finns något som tyder på att hon hade begått något brott.

Nu hävdar FBI:s chef James Comey att man fått kännedom om nya e-postmeddelanden som kan ha betydelse i fallet. Han säger inte länge utredningen kan ta.

Det är nu bara elva dagar till presidentvalet.

Trump är belåten

Clintons rival Donald Trump har under sin kampanj ofta anklagat henne för ansvarslöshet.

Trump har också skyndat sig att uttrycka sin belåtenhet med de nya utredningarna. Han säger nu att det politiska systemet kanske ändå inte trots allt är så manipulerat.

Clinton själv satt på ett flyg på väg till en valtillställning då beskedet kom och hon kommenterade inte reportrarnas frågor om den nya utvecklingen då hon landade.

Hennes vice-presidentkandidat Tim Kaine verkade inte känna till saken då han tillfrågades vid ett framträdande i Florida. Han sade åt reportrarna att han måste läsa mera om det.

Ordföranden för Clintons kampanj John Podesta kräver att FBI genast kommer ut med mera information om de nya e-postmeddelandena som har föranlett utredningarna. Han säger att han är övertygad om att de nya utredningarna inte kommer att leda till något annat resultat än det som FBI kom fram till i juli.