Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Thailändarna tar farväl av sin vördade kung

Från 2016
Uppdaterad 29.10.2016 11:03.
Över 80 000 svartklädda sörjande stod i kö utanför det kungliga palatset i morse i hopp att få en sista glimt av den avlidde kung Bhumipol
Bildtext Över 80 000 svartklädda sörjande stod i kö utanför det kungliga palatset i morse i hopp att få en sista glimt av den avlidne kung Bhumibol
Bild: EPA/NARONG SANGNAK

Tiotusentals thailändare har samlats vid det kungliga palatset i Bangkok för att ta farväl av kung Bhumibol Adulyadej som avled den 13 oktober 88 år gammal.

Åtminstone 80 000 sörjande människor som var klädda i svart, samlades i morse vid palatset i hopp om att ta farväl av den vördade kungen som ligger på lit de parade i det kungliga palatsets tronrum.

Hovet har meddelat att man endast kommer att tillåta 10 000 sörjande in i tronrummett per dag.

Stoftet av kungligheter lägs vanligtvis i en gyllene urna, men man bryter mot seden den är gången.

Kungen ligger på lit de parade medan man har lagt ut en symbolisk urna bredvid honom.

- Jag är beredd att gå in för att visa min respekt till vår avlidne kung eftersom det här är sista gången som vi kan visa vår sorg, sade Waewan Limsud som stod i den långa kön utanför palatset.

Den 64-årige kronprinsen Maha Vajiralongkorn väntas bestiga tronen inom ett par veckor men han kommer inte att krönas förrän den ett år långa sorgetiden är över.

Sörjande från stamfolken i bergiga, norra Thailand stod också i kö för att visa sin respekt för kungen
Bildtext Sörjande från stamfolken i norra Thailand stod också i kö för att visa sin respekt för kungen
Bild: EPA/NARONG SANGNAK

Tronföljden fördröjs

Landet leds i praktiken av den styrande militärjuntan och dess ledare general Prayuth Chan-ocha.

Prayuth meddelade förra veckan att kronprinsen blir kung senast femton dagar efter kungens död, men juntaledaren har också sagt att det kan dröja längre eftersom kronprinsen har bett om mer tid för att få sörja sin far.

Juntan har slagit hårt till mot alla tecken på kritik mot tronföljden, hovet och särskilt mot kronprins Maha som bland annat är känd för sina skandaler och långvariga älskarinnor.

All kritik mot kungen, drottningen eller arvingen kan straffas med upp till 15 års fängelse.

Juntan meddelade förra veckan att man kommer att be andra länder att utlämna thailändare som anses ha kritiserat monarkin utomlands.

Diskussion om artikeln