Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA anklagar Kina för brott mot FN:s Nordkoreasanktioner

Från 2016
En stor del av handeln mellan Kina och Nordkorea sker via gränsbron över floden Yalu som förbinder den nordkoreanska staden Sinuiju med kinesiska Dandong
Bildtext En stor del av handeln mellan Kina och Nordkorea sker via gränsbron över floden Yalu som förbinder den nordkoreanska staden Sinuiju med kinesiska Dandong
Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

USA kräver att Kina börjar följa FN:s ekonomiska sanktioner mot Nordkorea.

Amerikanerna är allra mest missnöjda med att Kina fortsätter att importera kol från sitt isolerade grannland.

Kina köpte ifjol nordkoreanskt kol för nästan en miljard euro, trots att landet har lovat att stoppa importen av kol och andra mineraler från Nordkorea

Över 90 procent av Nordkoreas handel med omvärlden går via Kina och det utfattiga landet är beroende av både olja och livsmedel från Kina.

- Texten i sanktionsresolution 2270 gör det klart att export och import av kol är förbjudet, om man inte kan bevisa att intäkterna går till det nordkoreanska folket , säger USA:s biträdande utrikesminister Anthony Blinken.

Humanitärt kryphål

Kina lovade i våras att stoppa all kolimport från Nordkorea enligt FN-sanktionen.

Kineserna krävde ändå ett så kallat humanitärt undantag vilket innebär att kol- och mineralimporten verkar ha fortsatt som förut eller rentav ökat i år.

- Deras inställning har varit att handel med kol kan tillåtas så länge som man inte kan bevisa att det används i Nordkoreas vapenprogram, säger

USA vill skärpa sanktionerna mot Nordkorea och täppa existerande kryphål i sanktionerna, men det skulle kräva att Kina samarbetar med USA och andra västländer.

Gräl om militär upprustning

Kina har varit ovilligt att trappa upp sanktionerna dels för att det är irriterat över att USA har gått med på att leverera det toppmoderna missilförsvarssystemet THAAD till Sydkorea.

Kina betraktar det som ett militärt hot och som ett nytt oroande steg i kapprustningen i Nordostasien.

Blinken försäkrade på lördagen att THAAD inte är riktat mot Kina ,men han sade ändå att det är möjligt att USA vidtar andra militära åtgärder för att motverka hot från Nordkorea.

Kina oroar sig också för att skärpta sanktioner kan leda till hungersnöd och en humanitär katastrof i Nordkorea som också skulle drabba kineserna på många olika sätt.

Diskussion om artikeln