Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frivilliga hjälper papperslösa invandrare på den farligaste rutten från Mexiko till USA

Från 2016
Richard Osburn sätter ut vatten på invandrarnas rutter.
Bildtext Hösten är högsäsong för de illegala immigranterna, säger Richard Osburn, som lämnar vattendunkar i öknen. Nu är det inte lika hett som på sommaren.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Richard Osburn lämnar vattendunkar vid immigranternas vandringsleder i Sonoraöknen, för att hjälpa dem som försöker ta sig från Mexiko till USA. Svenska Yle har besökt djävulens motorväg, rutten där utmattade invandrare varje vecka dör av uttorkning för att de desperat vill ta sig in i USA.

Bilen skakar när Osburn kör längs den knappt synliga vägen genom Sonoraöknen i delstaten Arizona.

Men han är van vid den svåra terrängen. Varje vecka i fyra år har han kört sin röda jeep ut i öknen tillsammans med andra frivilliga i föreningen Green Valley - Sahuarita Samaritans. Osburn påminner lite om äventyraren Indiana Jones med sin hatt och sitt väderbitna ansikte.

Men Richard Osburn är inte ute för att leta efter skatter, utan för att lägga ut vattendunkar. De är avsedda för papperslösa invandrare som försöker ta sig genom öknen från Mexiko till USA.

Ökenlandskap vid gränsen mellan Mexiko och USA.
Bildtext Sonoraöknen sträcker sig över delstaterna Arizona och Kalifornien i USA och nordvästra delen av Mexiko. Landskapet är enformigt. Det är lätt att tappa bort sig.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Karta över dödsfall

En skrynklig karta hjälper de frivilliga att hitta fram till invandrarnas rutter. Flaggorna på kartan visar var man hittat döda immigranter i ökenområdet i Arizona.

Under det senaste decenniet har resterna av ett par tusen uttorkade kroppar påträffats. Varje vecka hittas nya - enligt statistik från amerikanska gränsväsendet hittades ett sjuttiotal avlidna invandrare i fjol inom gränsområdet i Arizona.

Motsvarande dödssiffror från rättsläkaren i området är ändå dubbelt högre. Det handlar om män, kvinnor och barn som gett sig ut på den livsfarliga färden.

- Det viktigaste är att rädda liv. Uttorkning är den största dödsorsaken för immigranter som försöker ta sig igenom öknen, säger Osburn.

En karta med röda flaggor visar var man hittat avlidna papperlösa invandrare.
Bildtext Den sorgliga kartan visar var man hittat avlidna invandrare. Det är så man lyckats hitta fram till invandrarnas rutter.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

45 grader på sommaren

När Richard Osburn och de andra frivilliga kommer till platsen där de ska lämna vattnet kan de samtidigt kontrollera hurdan åtgång de dunkar de lämnade förra gången haft. De hittar ett femtontal tomma flaskor.

Eftersom alla dunkar är datummärkta vet de att invandrare har gått förbi för bara några dagar sedan och druckit av vattnet. Osburn blir både glad och ledsen.

- Jag är orolig över att folk korsar öknen, för att resan är så svår. Men samtidigt är jag glad över att de hittade fram till vårt vatten och förhoppningsvis räddar vi liv, eftersom det är väldigt hårt härute, säger Osburn.

Ja, det är kärvt härute. Den här sträckan genom Sonoraöknen har kallats för djävulens motorväg. Under sommarmånaderna kan temperaturen stiga till 45 grader. Men också nu på hösten är det ofta över 30 grader varmt.

Här påträffas människor som förvirrade av hettan går runt i cirklar, som är sjuka för att de druckit vatten ur trågen som är avsedda för boskap. Människor som kastat av sig kläderna i sanden i ren desperation för att få svalka.

Klädesplagg i öknen, som en invandrare kastat av sig.
Bildtext Ibland hittas klädesplagg på marken. Människor som blir förvirrade av hettan kan börja bete sig irrationellt. Det är viktigt att ha på sig kläder i öknen, eftersom de skyddar mot solen.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Karteller och människosmugglare

Många underskattar farorna i öknen, säger Randy Mayer. Han är pastor i den lokala församlingen Good Shepherd United Church of Christ i Sahuarita. Han har följt med situationen i gränsområdet i 15 år.

- Du behöver massiva mängder vatten för att överleva därute. I öknen kommer allting att sticka dig, bita dig eller knipa dig. Det finns ormar, skorpioner och kaktusar. Kartellerna finns ute i öknen, de kräver pengar, rånar och våldtar, säger Mayer.

Många invandrare betalar 4 000 - 5 000 dollar för att en människosmugglare ska ta dem genom öknen, men det innebär ingen garanti för att de ska klara resan. Ibland överger smugglarna invandrarna i öknen.

- Och det är vår egen invandrarpolitik som skapat allt det här, säger Mayer.

Pastorn Randy Mayer utanför kyrkan  i Sahuarita i Arizona.
Bildtext Randy Mayer, som jobbar som pastor i Good Shepherd United Church of Christ i Sahuarita i Arizona, säger att det är fel att säga att de papperslösa invandrarna utgör en fara för samhället. Man kan alltid hitta enstaka undantag men i regel lever de papperslösa invandrarna ett vanligt liv, med jobb och familj.
Bild: Yle/Christian Vuojärvi

Utvisade som söker sig tillbaka

Vad pastorn syftar på är att när USA gått in för att skärpa kraven för inträde i landet väljer allt fler invandrare den riskfyllda rutten genom öknen.

Många av dem som söker sig in i landet är dessutom immigranter som redan tidigare tagit sig över gränsen. De har levt i USA i åratal, men sedan upptäckts och utvisats.

Eftersom barnen är födda i USA har de automatiskt blivit amerikanska medborgare och stannar kvar. Ungefär 2,5 miljoner människor har deporterats under Barack Obamas tid som president.

- Så på många sätt sliter vi sönder familjerna. Inget kommer att stoppa dem från att vilja återvända till det här landet, till sina familjer och det samhälle där de levt så länge.

Eftersom allt fler av dem som tar sig över gränsen i öknen har bott i USA en längre tid betyder det också att de är äldre, och riskerna för att de inte klarar färden är större, säger Mayer.

Vattenflaskor med text där det står Du är inte ensam på spanska.
Bildtext Inte ensam! Ibland skriver de frivilliga i Green Valley-Sahuarita Samaritans hälsningar på vattendunkarna.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Trump har "skapat en rädsla för immigranter"

När Randy Mayer hör presidentkandidaten Donald Trump måla upp skräckbilder av kriminella invandrare som väller in över gränsen tänker han på mammorna och papporna som ger sig ut i öknen. Mayer säger att presidentkandidaten bygger sin politik på att sätta skräck i människor.

- Det värsta Trump har gjort är att han har demoniserat och skapat en rädsla för immigranter, att de bär på sjukdomar och att de är våldtäktsmän. Men i verkligheten har immigrantsamhällena den lägsta kriminaliteten.

Frivilliga vandrar genom ödsligt ökenlandskap vid gränsen mellan Mexiko och USA:
Bildtext Det går inte att köra ända fram till vattenstationerna. De frivilliga går den sista biten.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Beskylls för att locka invandrare ut i öknen

Men också Richard Osburn och de andra som bär ut vattnet i öknen får utstå kritik. Ibland blir vattenflaskorna sönderslagna. Kritikerna anser att volontärerna uppmuntrar de papperslösa att ge sig ut i öknen.

Ibland möter Green Valley-Sahuarita Samaritans eller någon av de andra organisationerna som jobbar med välgörenhet i öknen ursinniga markägare, som inte vill att någon hjälper de papperslösa invandrarna som rör sig på deras ägor.

Många boskapsfarmer är avlägset belägna, och ägarna oroar sig för sin egen och sin familjs säkerhet. I öknen finns dessutom frivilliga av en annan sort - grupper av beväpnade privatpersoner som tagit sig friheten att "skydda den amerikanska gränsen".

Men kritiken påverkar inte Richard Osburn. Han fortsätter bära ut vattnet i öknen. Han står inte ut med att se invandrarna lida.

- Jag kan inte sluta tänka på invandrarna jag mött. Jag känner mig lyckligt lottad över att inte behöva uppleva det som de går igenom, säger Osburn.

Harry Smith, Mary Joan Pierce och Richard Osburn står vid en vattenstation i öknen i Arizona.
Bildtext Frivilliga i Green Valley- Sahuarita Samaritans, från vänster Mary Joan Picone, Richard Osburn och Harry Smith, samlar ihop tomma vattendunkar, lägger ut nya och märker dem med dagens datum.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

11 miljoner papperslösa invandrare i USA

- I USA finns det ungefär 11 miljoner papperslösa invandrare. Ungefär hälften av dem är från Mexiko. Antalet har sjunkit på senare år.

- En del av de papperslösa invandrarna tar sig in i landet med flyg. Det betyder att de har tillstånd att komma in i landet, men sedan förvandlas de till papperslösa invandrare när de inte återvänder till sina hemländer när tillståndet går ut.

- Andra tar sig över gränsen utan tillstånd. Dessa är framför allt immigranter från Mexiko och Centralamerika. För att inte åka fast väljer en del att vandra den farliga rutten genom öknen från Mexiko till Arizona.

- I fjol grep gränsväsendet i USA 190 000 mexikanska invandrare vid gränsen.

- Den papperslösa invandringen har varit en het fråga i USA inför presidentvalet.

- Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har sagt att invandrarna från Mexiko tar in kriminalitet i landet och att de ska stoppas bland annat genom att bygga en mur.

- Demokraternas Hillary Clinton förordar en mjukare linje. Hon säger att gränsen mellan Mexiko och USA är den säkraste i landet, och att det behövs en immigrationsreform som inbegriper en väg till medborgarskap.