Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Finland måste spela på ett mer jäkligt sätt”

Från 2016
Uppdaterad 30.10.2016 20:59.
Sloveniens målvakt räddar ett finländskt skott.
Bildtext Finland pressade på bra i första halvlek mot Slovenien – mödan belönades med halvtidsresultatet 1–0.
Bild: Yle / Sebastian Backman

Samtidigt som det blåser motvind i orkanstyrka för fotbollslandslaget går det historiskt bra för futsallandslaget. En kroatisk chefstränare har infört Balkanmetoder i truppen – det ska bära ända till EM.

Välkommen till futsalvärlden – en gren som är som fotboll, men ändå inte. I den här sporten hör Ryssland, Kazakstan och Azerbaijan till världseliten. Tyskland och England är rankade sämre än Finland.

En marginalgren?

Absolut inte. Det finns tiotals miljoner utövare i världen och 40 000 registrerade spelare i Finland. För varje handbollsspelare i vårt land finns de tio futsalspelare.

Men det finns en slående likhet mellan syskongrenarna fotboll och futsal: Både herrarnas futsallandslag och fotbollslandslag har aldrig tagit sig till ett stort mästerskap. Snart ska det bli ändring på det.

– Vi har bra chanser att ta oss till EM. Vi inleder som utmanare, från den tredje korgen och måste vinna över länder som är bättre än vi. Vi har självförtroendet på topp och tror på drömmen, säger Panu Autio, landslagets kapten och Finlands bästa målskytt genom tiderna, till Yle Sporten

Panu Autio grälar med domaren.
Bildtext Panu Autio var inte alltid överens med domaren på söndag.
Bild: Yle / Sebastian Backman

Magimannen Mićo Martić bakom framgången

Finland har utvecklats med stormsteg de senaste åren. För tillfället ligger de blåvita på 19:e plats i Europarankningen och på 43:e plats i världen. En historiskt bra notering.

Finlands herrlandslags tränare Mico Martic talar till truppen.
Bildtext Då Martić talar, lyssnar spelarna.
Bild: Yle / Sebastian Backman

Vad har orsakat uppgången?

Svaret stavas Mićo Martić, Finlands chefstränare sedan år 2013. Kroaten Martić lever för futsalen och har en lång proffskarriär i Italien bakom sig. Han har lärt Finland att uppträda mindre mjäkigt ute på planen.

– Han säger alltid: Vi måste spela på ett mer jäkligt sätt, som personer från Balkanregionen. Han har bidragit med listighet i spelet och visat hur man spelar passligt fräckt. Han har också en klar taktik och en stark spelidentitet, säger Autio.

På lördag och söndag mötte Finland Slovenien i en dubbellandskamp i Vanda. På lördagen vann Slovenien – tolva på världsrankningen – med 1–0, på söndagen slutade matchen 2–2. Finland var det aktivare laget på söndagen och hade alla chanser att vinna – ett kvitto på att Finland kan mäta sig mot toppnationer.

Se Finlands mål mot Slovenien på söndag - Spela upp på Arenan

Vi är lyckliga här som har två säsonger, fotbollssäsongen och futsalsäsongen, det finns ingen intressekonflikt där.

― Mićo Martić

Martić: Fotboll och futsal måste samarbeta

När Yle Sporten tar ett snack med Martić upprepar han exakt samma sak som Autio sade: Både futsalspelare och fotbollsspelare i Finland måste lära sig att spela på ett mer jäkligt sätt.

Den finländska futsalen växer snabbt, säger Martić. Nu gäller det att jobba tillsammans med fotbollen, identifiera topptalanger och ge dem en chans att visa upp sig. På det sättet tryggas framtiden.

– Fotboll och futsal hör till samma familj. Vi kan utvecklas mycket och lära oss en hel del av varandra. Vi är lyckliga här som har två säsonger, fotbollssäsongen och futsalsäsongen, det finns ingen intressekonflikt där, säger Martić.

Fotbollen kunde snegla på futsalen då det kommer till det långsiktiga tänket. Martić har lotsat landslaget i fyra år och har kontrakt fram till ett eventuellt EM-slutspel år 2018.

– Vi har en klar identitet, det är vår starka sida, säger Autio,

Finlands herrar kramar om varandra efter ett mål mot Slovenien.
Bildtext Futsallandslaget trivs bra ihop och är en sammansvetsad trupp.
Bild: Yle / Sebastian Backman

EM-drömmen kan bli verklighet i april

Tack vare den framskjutna rankningsplaceringen tog sig Finland direkt till huvudkvalet i EM. Kvalet spelas i Rumänien i april.

Finland ställs mot toppnationen Portugal, Rumänien (rankat 23 pinnhål ovanför Finland i världen) och vinnaren i förkvalet mellan Lettland, Armenien och Tyskland. Finland måste alltså klara av att konkurrera mot två på förhand sett bättre lag.

Gruppvinnaren tar sig direkt till EM i Slovenien år 2018. Alla grupptvåor och den bästa grupptrean spelar playoff om en plats i turneringen.

– Vi är regerande nordiska mästare och vann också den baltiska cupen. Vi har ett starkt grepp om norra Europa, men i söder finns det fortfarande några starka länder vi måste slå, säger en självsäker Autio.

Panu Autio skjuter en frispark.
Bildtext Panu Autio är Finlands bästa målskytt genom tiderna, men lyckades inte näta från den här frisparken.
Bild: Yle / Sebastian Backman