Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vilken nordisk film tycker Du är bäst genom tiderna?

Från 2016
Mikael Persbrandt (Anton) och Trine Dyrholm (Marianne) lutar sina pannor mot varandra och håller om varandra.och l
Bildtext Senast en nordisk film vann en Oscar i kategorin "bästa icke-engelskspråkiga film" var 2011 med Susanne Biers "Hämnden". I huvudrollerna såg vi Mikael Persbrandt och Trine Dyrholm.
Bild: Per Arnesen / Bio Rex Distribution

Norden har en mängd regissörer som lämnat avtryck i filmhistorien – Ingmar Bergman, Aki Kaurismäki, Susanne Bier med flera. Men är det möjligt att dra det hela till sin spets och fråga vilken som är den bästa nordiska filmen genom tiderna?

Är det Fanny och Alexander, Breaking the waves eller Fucking Åmål? Och kan det tänkas att någon av de fem filmer som är nominerade till årets nordiska filmpris kvalar in på listan över favoriter?

Vi presenterar årets kandidater inför morgondagens (1.11.2016) gala och hoppas att Du går in och berättar vilken nordisk film som genom tiderna gjort mest intryck på just Dig?

Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv

- Finland

Hymyilevä mies - filmplanschen på vilken huvudpersonerna tittar rakt in i kameran.
Bild: B-Plan Distribution

Väljer du kärlek eller väljer du framgång? Det är frågor som boxaren Olli Mäki får ta ställning till och svaret för honom är självklart enkelt. Med humor, värme och en nypa nostalgi skapar Juho Kuosmanen en film som utspelar sig 1962 men talar direkt till vår tid.

Filmen är även Finlands Oscarskandidat i år.

Under sanden

Danmark

Under sanden
Bild: ©2014 Henrik Petit for Nordisk Film

Efter andra världskriget tvingas unga, tyska soldater röja minor på den jylländska västkusten. Martin Zandvliet lyfter upp en historisk händelse man talat mindre om och skapar en gripande, intensiv och utmanade historia. En berättelse om både sårad nationalkänsla och sårad manlighet.

Filmen är även Danmarks Oscarskandidat i år.

Louder than Bombs

Norge

Jesse Eisenberg och Devin Druid i Louder than Bombs.
Bild: Jacob Ihre, Motlys AS

En far och två söner sörjer en mamma som gått bort några år innan. Det handlar om längtan men också om hur och vad vi minns av den som är borta. I Joachim Triers sorgedrama kämpar alla med att få kontakt samtidigt som de tycks leva i sin egen, avskilda bubbla.

För Norges del är det inte Louder than Boms utan Erik Poppes Kongens nei som tävlar om en Oscarsnominering 2016.

Efterskalv

Sverige

Huvudpersonen John lutar mot en dörrpost.
Bild: Lukaz Zal

När den tonårige bondsonen John återvänder till sin hembygd efter en längre tids frånvaro möts han av en extremt fientlig stämning. Eleverna i skolan visar öppet sitt förakt och de vuxna står handfallna. Vad har han gjort sig skyldig till och finns det ingen väg till försoning?

Stark regidebut av Magnus von Horn och stark skådespelardebut av popstjärnan i en stark film om brott, straff och förtvivlan.

För Sveriges del är det inte Efterskalv utan Hannes Holms En man som heter Ove som tävlar om en Oscarsnominering 2016.

Sparrows

Island

Huvudpersonen Ari i närbild.
Bild: Framegrab from the movie Sparrows.

Storstadspojken Ari ställs inför en besvärlig situation då mamma flyttar utomlands och skickar sonen till den försupne pappan ute på vischan. Farmor gör visserligen sitt yttersta för att bringa reda i tillvaron, men hur länge skall hon orka stå emot de yttre hoten?

Regissören Rúnar Rúnarsson spelar med många av de element som de senaste åren kommit att framstå som något av den isländska filmens kännetecken - skildringar av män som vuxit lite snett och vars inre kamp avtecknar sig mot bakgrunden av mäktiga landskap. Idel stiligt sorgmod och storslagen symbolik.

Sparrows är även Islands Oscarskandidat 2016.