Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libanon fick äntligen en ny president efter drygt två års dödläge

Från 2016
Uppdaterad 31.10.2016 15:03.
Den förre arméchefen Michel Aoun (tv) har länge samarbetat med den shiamuslimska Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah (th)
Bildtext Den förre arméchefen Michel Aoun (tv) har länge samarbetat med den shiamuslimska Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah (th)
Bild: EPA/HEZBOLLAH

Libanons parlament utsåg på måndagen en ny president efter ett två år långt dödläge. Den förre generalen och arméchefen Michel Aoun valdes till president efter att dramatiska skiftningar mellan partierna gjorde det möjligt att överhuvudtaget utse en president.

Den 81-årige kristne ledaren stöddes inför valet av två av sina främsta rivaler, den kristne politikern Samir Geagea och den sunnimuslimska ledaren Saad Hariri.

Presidenten är enligt den rådande maktfördelningen alltid kristen medan premiärministern är sunnimuslim och parlamentets talman shiamuslim.

Ingen president sedan våren 2014

Libanon har inte haft någon president sedan maj år 2014 då president Michel Sleimans sex år långa mandatperiod löpte ut.

Sedan dess har parlamentet försökt utse en president 45 gånger, men utan resultat.

Det har vanligtvis saknats tillräckligt många ledamöter för att genomföra omröstningen i parlamentet eftersom Aouns anhängare och det shiamuslimska partiet Hizbollah har bojkottat sessionerna.

Aoun har länge samarbetat med Hizbollah, i motsats till de flesta andra kristna politiker i landet.

Egomanisk general

Aoun som kallas Generalen av sina anhängare har försäkrat att han är vid god hälsa trots sin höga ålder.

Motståndarna anser att han är en egomanisk narcissist som allierar sig med vem som helst för att öka sitt politiska inflytande.

Politiken i Libanon är personcentrerad och starka politiska klaner styr landet i praktiken.

Parlamentet har länge varit lamslaget av att de största politiska blocken inte kan komma överens om de flesta stora frågor.

Det kommer knappast att förändras i och med Aouns utnämning.

Diskussion om artikeln