Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 300 miljoner barn blir sjuka av dålig luft

Från 2016
Två miljarder barn bor i områden där luftföroreningar klart överstiger WHO:s gränsvärden. Dessa barn bor i en slum i Filippinernas huvudstad Manila
Bildtext Två miljarder barn bor i områden där luftföroreningar klart överstiger WHO:s gränsvärden. Dessa barn bor i en slum i Filippinernas huvudstad Manila
Bild: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Över 300 miljoner barn världen över utsätts för så dålig andningsluft att det drabbar deras hälsa och utveckling.

FN:s barnfond Unicef säger i en ny rapport att nästan ett av sju barn i världen andas så dålig luft utomhus att det kan skada deras fysiska hälsa och hjärnans utveckling.

Skadlig luft är också är en av de ledande orsakerna till barndödlighet, enligt Unicef som publicerar rapporten en vecka före FN:s årliga klimatmöte.

- Luftföroreningar är en av de ledande orsakerna till att över 600 000 barn under fem år dör årligen. Luftföroreningarna skadar och hotar barn dagligen över hela världen, säger Unicefs verkställande direktör Anthony Lake.

Unicef kräver därför att världens ledare genast tar itu med att minska föroreningar i sina hemländer.

Två miljarder barn lider av luftföroreningar

Organisationen har bland annat studerat satellitbilder som visar att omkring två miljarder barn bor i områden där gifthalten i luften klart överstiger Världshälsoorganisationen WHO:s gränsvärden.

Luftföroreningar skadar lungan, men också immunsystemet och hjärnans utveckling.

Fattiga barn lider mest eftersom de redan lider av sämre hälsa och bristen på hälsovård.

Sydasien med 620 miljoner barn är det värsta området för barn. Den här flickan arbetar vid en avstjälpningsplats  i delstaten Assam i Indien
Bildtext Sydasien med 620 miljoner barn är det värsta området för barn. Den här flickan arbetar vid en avstjälpningsplats i delstaten Assam i Indien
Bild: EPA/STR

Sydasien värst

Unesco studerade också effekterna av luften inomhus som främst försämras av att man bränner stenkol eller ved för matlagning.

Det orsakar ofta lunginflammation och andra sjukdomar, vilket leder till att ett av tio barn under fem år dör av dessa sjukdomar.

Barn lider mest av föroreningar i Sydasien där det bor 620 miljoner barn.

Därefter är Afrika det värsta området med 520 miljoner barn och Östasien och Stillahavsområdet med 450 miljoner barn.

Diskussion om artikeln